Ευθ. Λέκκας: Τα έντονα καιρικά φαινόμενα τείνουν να γίνουν μια νέα κανονικότητα

«Μια νέα κανονικότητα που θα συναντάμε στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα» χαρακτήρισε τα έντονα καιρικά φαινόμενα ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «σε παγκόσμιο επίπεδο, η κοινή γνώμη ανησυχεί με εκθετική αύξηση για όλα αυτά τα φαινόμενα, καθώς έχουν εκδηλωθεί, τον τελευταίο χρόνο, πάνω από 1.000 γεγονότα με 100 νεκρούς το κάθε γεγονός, νούμερο τεράστιο που φανερώνει και το μέγεθος του προβλήματος».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι «δεν βιώνουμε κλιματική αλλαγή γιατί προϋποθέτει αλλαγές στις παραμέτρους του κλίματος για χιλιάδες χρόνια, αλλά κλιματική κρίση η οποία, ενδεχομένως, αν διαρκέσει για χρόνια, να προκύψει μια κλιματική αλλαγή». Εκανε μάλιστα λόγο για μια «επιταχυνόμενη διαδικασία που προϋποθέτει νέες προσεγγίσεις», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία δύο χρόνια «δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία και το υλικό που συλλέγουμε από την Ελλάδα και το εξωτερικό γιατί μας προλαβαίνει το καινούργιο γεγονός».

«Έχουμε μια νέα πραγματικότητα που τείνει να γίνει κανονικότητα» επανέλαβε ο κ. Λέκκας, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική τη δουλειά που πρέπει να κάνουν οι δήμοι αναλύοντας τους κινδύνους, σχεδιάζοντας ασφαλείς χώρους καταφυγής και εκτιμώντας την τρωτότητα έπειτα από φυσικές καταστροφές.

Μιλώντας για τις πλημμύρες στην Εύβοια, είπε ότι «δεν έπρεπε να είχε δοθεί καμία άδεια να κατοικηθεί η έκβολη του Λήλαντα ποταμού γιατί το δέλτα του ποταμού λειτουργεί με τους δικούς του όρους και τα μεγάλα τεχνικά έργα δεν ωφελούν αφού, όσα χρήματα και να διατεθούν, δεν υπάρχει περίπτωση, όταν πλημμυρίσει, να μην καταστρέψει τα πάντα». «Μετά τη φωτιά στην Εύβοια είχαμε επισημάνει 6 περιοχές που είναι επικίνδυνες για πλημμυρικά φαινόμενα και θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει καινοτόμες διαδικασίες, μικρά φράγματα σε καίριες θέσεις προκειμένου να αποσοβήσουμε τον πλημμυρικό κίνδυνο».

Στα φράγματα που γίνονται κάποιες φορές άτεχνα στις πλαγιές για τη συγκράτηση των εδαφών, απέδωσε τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Κινέττα το 2019, όπου οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει από καταγραφές ότι ογκόλιθοι 20 κυβικών μέτρων παρασύρονται από τα πλημμυρικά ρεύματα.

«Στη Μάνδρα βλέπουμε την αυθαιρεσία που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, όχι από τους κατοίκους, από τις κυβερνήσεις, με το ποτάμι της Αγ. Κατερίνης που πάει και αποκόπτεται ουσιαστικά από το πολεοδομικό ιστό της Μάνδρας, ενώ στον Τίρναβο ήταν ευτύχημα που δεν κατέρρευσε το σχολείο» είπε ο κ. Λέκκας. Όλα τα επιμέρους προβλήματα που δημιουργούνται σε κάθε περιοχή έρχεται να τα μειώσει, σύμφωνα με τον καθηγητή, «ο μηχανισμός άμεσης απόκρισης της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση κινδύνων, καταστροφών και κρίσεων που δεν αντικαθιστά τη δημοτική αρχή αλλά την υποβοηθεί σε όλα τα επίπεδα».

«Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα που διαφέρει από την παλιά εποχή και συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην πολυπλοκότητα των κινδύνων, την εμφάνιση νέων μορφών κρίσεων και περισσοτέρων ακραίων γεγονότων, στη μεγαλύτερη κλίμακα καταστροφών που σημειώνονται και σε νέες γεωγραφικές περιοχές και στις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ