Η τουρκική προκλητικότητα βασικό θέμα στη 2η μέρα της Συνόδου Κορυφής

To μεταναστευτικό και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης, στο επίσημο ημερολόγιο των εργασιών της σημερινής, δεύτερης μέρας, της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε..

Οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να φέρουν στην πρώτη γραμμή το νέο κύκλο της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα αλλάζει συνεχώς επίπεδα στις προκλήσεις και τις λεκτικές εξάρσεις, ιονίζοντας αρνητικά το περιβάλλον.

Αθήνα και Λευκωσία, σε κοινή γραμμή, δειχνουν συνεχώς στον πρόεδρο Ερντογάν την οδό του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως έπραξαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.

Όσον αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες θα αναδείξει την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να φυλασσει αποτελεσματικά τα σύνορά της, που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Το 2021 δεν είναι 2015”, θα σημειώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα θα αναδείξει την ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου, θα παρουσιάσει αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα και θα σημειώσει την υποχρέωση της Τουρκίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ.

Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των εργασιών της συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με παρέμβασή του στο Συμβούλιο ανέδειξε την γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, αν τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν την δραστηριότητα των ερευνητικών που δρουν για λογαριασμό κρατών μελών της Ένωσης, όπως συνέβη στην περίπτωση του Nautical Geo.

Οι τουρκικές απειλές με αιχμή τις μεταναστευτικές ροές, προκάλεσαν την αντίδραση των “27”, που έκαναν λόγο για «υβριδική απειλή», που θα τύχει ευρωπαϊκής απάντησης.

Πηγή: ertnews.gr