«Καρφί» από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε Τουρκία: Καταδικάζει όλες τις επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματα που υιοθέτησε σήμερα για τη μετανάστευση, «καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και με χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν στα συμπεράσματά τους ότι «δεν θα δεχθούν καμία προσπάθεια από τρίτες χώρες να εργαλειοποιήσουν μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» και «καταδικάζουν όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ», στις οποίες θα απαντήσουν αναλόγως.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «σύμφωνα με τη δήλωσή του τον Μάρτιο του 2021 και τα συμπεράσματά του τον Ιούνιο του 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την προσδοκία του ότι θα κινητοποιηθεί εγκαίρως, η χρηματοδότηση για τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και άλλα μέρη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου».

Επιπλέον, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να προτείνει κάθε αναγκαία αλλαγή στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ και συγκεκριμένα μέτρα που θα υποστηρίζονται από κατάλληλη χρηματοδοτική στήριξη για να διασφαλιστεί μια άμεση και κατάλληλη απάντηση συμβατή το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να αντικρούει την εν εξελίξει υβριδική επίθεση που ξεκίνησε από το καθεστώς της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης επιπλέον περιοριστικών μέτρων εναντίον προσώπων και νομικών οντοτήτων, με τρόπο σταδιακό και επειγόντως»

Υπενθυμίζεται η ανάγκη να διασφαλιστούν οι επιστροφές μεταναστών και η πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής και υπογραμμίζεται ότι «η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων».

Τέλος, οι «27» υπογραμμίζουν ότι «θα πρέπει να διατηρηθούν οι προσπάθειες για να μειωθούν οι δευτερογενείς μετακινήσεις και για να διασφαλιστεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ της ευθύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ