Κρήτη: Τα 6,3 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός – Σε επιφυλακή για τα επόμενα δύο 24ωρα

Την εκτίμηση ότι ήταν ο κύριος σεισμός αυτός που σημειώθηκε στις 12.24 το μεσημέρι νότια της Ιεράπετρας, εξέφρασε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα να δούμε την μετασεισμική ακολουθία.

Στην ίδια εκτίμηση προέβη και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Κέντρου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος θεωρεί πολύ πιθανό έναν παρόμοιο σεισμό του ίδιου μεγέθους ή λίγο μικρότερο.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.24 με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου, σύμφωνα με ηλεκτρονική καταγραφή του γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα με επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Στις 12:36 σημειώθηκε μετασεισμός 4 Ρίχτερ από τον μεγάλο σεισμό ανατολικά της Ζάκρου.

Αισθητός και στο Ρέθυμνο ο σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί στους αρμόδιους φορείς του Ρεθύμνου, με την πολιτική προστασία και τα συνεργαζόμενα σώματα να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, υπήρξε άμεση επικοινωνία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης του νομού «…και όπως μας αναφέρθηκε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Θα ήθελαν όμως να πω στους συμπολίτες μου ότι οφείλουν να παρακολουθούν τις οδηγίες από πλευράς της πολιτικής προστασίας σχετικά με μέτρα προστασίας από τους σεισμούς, τα οποία αφορούν όλη την Κρήτη». Η κ. Λιονή, ανέφερε πως έχουν γίνει πολλές επισκέψεις σε σχολικές μονάδες και μαζί με τους εκπαιδευτικούς οι μαθητές έχουν παρακολουθήσει μαθήματα αντισεισμικής προστασίας και τα σχετικά με την προσωπική τους ασφάλεια. «Είναι σημαντικό οι πολίτες από μόνοι τους να ελέγξουν τα σπίτια τους, τα μπαλκόνια και τις πυλωτές, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν ρωγμές ή άλλα θέματα και προβλήματα που θα έπρεπε να αναφέρουν στις υπηρεσίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ