Μ. Βρετανία: Κίνδυνος για μαζικές διακοπές ρεύματος τα Χριστούγεννα

Δυσοίωνες προβλέψεις για έναν χειμώνα με διακοπές ρεύματος και χωρίς ζέστη για τα φτωχότερα νοικοκυριά ανησυχεί τους Βρετανούς πολίτες. Για επερχόμενη κρίση στην ενέργεια προειδοποιούν οι επικεφαλής εταιριών, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού ότι τα αποθέματα είναι αρκετά για τον χειμώνα.

Εννέα εταιρίες παροχής φυσικού αερίου κατέρρευσαν το προηγούμενο μήνα και ο υπουργός Κουάζι Κουάρτενγκ δεν απέκλεισε να ακολουθήσουν περισσότερες.

Οι πρόσφατες αναταράξεις έχουν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια Βρετανοί να χρειάζονται 500 με 800 περισσότερες λίρες (έως και 942 ευρώ) για παροχή ενέργειας το 2022.

Η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε μετά από την απόφαση της Ρωσίας να αυξήσει την παραγωγή. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και εν μέρει του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Ρωσία, δεν αφήνεται ασχολίαστη από τον βρετανικό τύπο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορείται ότι μετατρέπει την ενέργεια «σε όπλο» καθώς πιέζει τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν τον αμφιλεγόμενο αγωγό της Ρωσίας για την παράκαμψη της Ουκρανίας.

Η Βρετανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες της Ευρώπης, σύμφωνα με την διαδικτυακή Μέιλ, αλλά η παραγωγή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία 20 χρόνια, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να εισάγει τώρα περισσότερο από τα μισό του φυσικού αερίου της κυρίως από τη Νορβηγία – αλλά και από την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Ρωσία μέσω αγωγών μεγάλων αποστάσεων.

Οι δυσάρεστες προβλέψεις για ένα δύσκολο χειμώνα δεν σταματούν εδώ.

Η Εθνική εταιρία δικτύων ενέργειας (National Grid) και συγκεκριμένα ο τομέας ηλεκτροδότησης ESO, προειδοποιεί στην ετήσια έκθεση της, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη (7/10) για περιορισμούς ρεύματος τον ερχόμενο χειμώνα λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.

Οι υψηλές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών χονδρικής ενέργειας, καθώς οι μονάδες φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία.

Επιπλέον, μια μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τα καλώδια ρεύματος υψηλής τάσης τον Σεπτέμβριο, επιδεινώνουν τις προβλέψεις αυξάνοντας τον κίνδυνο για μπλακάουτ τον χειμώνα.

Επίσης, στην αντίστοιχη ετήσια έκθεση φυσικού αερίου που δημοσιεύθηκε επίσης την Πέμπτη, η National Grid αναφέρει ότι η Βρετανία έχει αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για να καλύψει τη ζήτηση.

Παρά τις προβλέψεις, η National Grid δηλώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής ρεύματος λόγω του στενότερου περιθωρίου ενέργειας.

Οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση στα οικονομικά τους για περισσότερο από μια δεκαετία λόγω του πληθωρισμού, των αυξανόμενων τιμών και των πολλαπλών αυξήσεων στους φόρους, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προϊόντων που προκαλούνται από τα κενά στην αλυσίδα εφοδιασμού και την έλλειψη των οδηγών HGV.

Πηγή: ΕΡΤ