Ν. Αναστασιάδης: Η μόνη που διαταράσσει το Διεθνές Δίκαιο είναι η Τουρκία

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά την τριμερή διάσκεψη, έστειλε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, καλώντας την να αντιληφθεί, όπως είπε, ότι θα ωφεληθεί και η ίδια από μια επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών.

“Ο διάλογος είναι η μόνη λύση, και επιτέλους η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται πως πολύ περισσότερο θα ωφεληθεί εάν συμβάλλει στην υποβοήθησης λύσης του Κυπριακού στη βάση αρχών, και όχι στη βάση μιας επεκτατικής και αναθεωρητικής πολιτικής που την χαρακτηρίζουν τελευταία και την κατηγοριοποιούν στις χώρες-ταραξίας, στις χώρες με επεκτατικές διαθέσεις” είπε ο κ. Αναστασιάδης αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι είναι “απαράδεκτη η νέα θέση της Τ/Κ πλευράς για δυο ανεξάρτητα κράτη” και πρόσθεσε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη κατά την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ “στην προσπάθεια να δημιουργήσει συνθήκες που θα επέτρεπαν την συναντίληψη για το ποια θα πρέπει να είναι η λύση, που διαγράφεται μέσα από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας” η Τουρκοκυπριακή απάντηση ήταν “η επανάληψη της θέσης ότι δεν πρόκειται να αρχίσει διάλογος αν πρώτα δεν αναγνωριστεί ισότητα του παράνομου Τ/Κ μορφώματος, με το νόμιμο καθεστώς της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης η πρόταση του ΓΓ ήταν ο διορισμός ειδικού αντιπροσώπου που θα καλλιεργούσε τις προοπτικές κλίματος επανέναρξης διαλόγου.

“Δεν επετεύχθη η πρόθεση του ΓΓ με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Η βούλησή μας είναι να εμπλακούμε σε διάλογο όχι να εκτραπούμε του διεθνούς δικαίου, αλλά να εφαρμόσουμε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να εφαρμόσουμε όλα εκείνα που θα δημιουργήσουν τις προοπτικές ενός ευρωπαϊκού κράτους όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, προστατεύοντας όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ε/Κ αλλά και των Τ/Κ.”

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες που καταβάλλει από κοινού τόσο με τον κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και με τον κ. Σίσι στο πλαίσιο του οργανισμού ισλαμικής διάσκεψης, στοχεύουν στην διπλωματική ενεργοποίηση με απώτερο σκοπό τον διάλογο.

“Δεν μπορεί οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης και η μόνη που διαταράσσει το Διεθνές Δίκαιο να είναι η Τουρκία” είπε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: “Οι τριμερείς συναντήσεις δεν αποκλείουν κανέναν, στοχεύουν στην σταθερότητα, και η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία των γειτόνων της”

Κατηγόρησε την Τουρκία για αδιαλλαξία και “για τις παραβιάσεις που γίνονται στην ΑΟΖ της Κύπρου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, την παραβίαση του καθεστώτος της Αμμοχώστου, στην πρόσφατη εκμίσθωση -όχι γης που ανήκε σε Τ/Κ αλλά σε Ε/Κ- υπό κατοχή περιουσίας που δόθηκε με μακροπρόθεσμη μίσθωση στην Τουρκία για ευκόλως κατανοητούς στόχους που επιδιώκει η Τουρκία. Στη δημιουργία βάσης για μη επανδρωμένα αεροπλάνα και στη δημιουργία στρατιωτικού λιμένος στην περιοχή. Το χειρότερο όμως είναι ότι πέρα από την επιδεινωμένη προκλητικότητα της αναθεωρητικής πολιτικής, που δεν αντιμετωπίζεται μόνο στην περίπτωση στην Κύπρου αλλά εκτείνεται στο Αιγαίο στη Συρία τη Λιβύη το Ιράκ και αλλού, υπάρχει μια πολιτική -η Γαλάζια Πατρίδα- με την οποία θέλει ο κ. Ερντογάν να ελέγχει την περιοχή και πέραν αυτής” τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Τέλος εξέφρασε τις “θερμότατες ευχαριστίες για την θερμότατη φιλοξενία και την εξαίρετη διοργάνωση και την ατζέντα της διάσκεψης”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ