Συνάντηση Σακελλαροπούλου-Μέρκελ: Οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας έχουν στέρεες βάσεις

Στο Προεδρικό Μέγαρο όπου την υποδέχτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μετέβη λίγο μετά την 10:00η πρωϊνή η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σχεδόν για δυο δεκαετίες την πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσορίζοντας την Γερμανίδα καγκελάριο στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τίμημα» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την σύντομη προσφώνησή της προς την καγκελάριο Μέρκελ. «Πολλές φορές αισθανθήκαμε δικαιολογημένα μόνοι», συμπλήρωσε η κυρία Σακελλαροπούλου, ενω ευχαρίστησε την κυρία Μέρκελ για τη «διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το διάστημα που κύλησε και οι εμπειρίες που βιώσαμε σε αυτή την περίοδο, συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση και στην άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον».

Ειδικότερα, τόνισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη διατήρησε τη συνοχή της και αυτό καταδείχθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας και στη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας επισήμανε ότι «έχουν στέρεες βάσεις και φυσικά υπάρχει ένα περιθώριο ενίσχυσης και ενδυνάμωσής τους σε παρά πολλούς τομείς, όχι μόνο στον οικονομικό, εμπορικό και στον τουρισμό αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η διαχείριση της Μετανάστευσης, η Κλιματική Αλλαγή και βέβαια η ενίσχυση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, με την Κοινωνία των Πολιτών και ιδίως στους νέους, στους οποίους ανήκει και το μέλλον».

Ειδική αναφορά έκανε και στα εθνικά μας θέματα υπογραμμίζοντας: «Προσβλέπουμε πάντα στη στήριξη της Γερμανίας και στα εθνικά μας θέματα. Η Ελλάδα είναι πιστή στην Ευρώπη και πιστεύει στον διάλογο, στις σχέσεις καλής γειτονίας, με σεβασμό πάντα στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο». Ωστόσο, τόνισε ότι «ο διάλογος, βέβαια, προϋποθέτει την καλή διάθεση και της άλλης πλευράς. Δεν μπορεί να είναι μονομερής».

Σε προσωπικό επίπεδο, της ευχήθηκε, μετά την αποχώρησή της από την κεντρική πολιτική σκηνή, να συνεχίσει να είναι δημιουργική και δραστήρια, αλλά και να απολαύσει στιγμές χαλάρωσης με την οικογένεια και τα αγαπημένα της πρόσωπα.

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος Μέρκελ, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, τόνισε ότι χαίρεται ιδιαίτερα που μια γυναίκα βρίσκεται στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι θα αποτελέσει κανονικότητα αυτό, σιγά σιγά να υπάρχουν γυναίκες στην πολιτική.

Ακολούθως σημείωσε, ότι οι σχέσεις μας έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα, αλλά εδράζουν σε πολύ στέρεες βάσεις και υπογράμμισε, ότι ο διάλογος υπήρξε πάντα το κλειδί προς αναζήτηση και εξεύρεση λύσης.

Αναφερόμενη στις προκλήσεις, τόνισε ότι ήταν διαφορετικές κάθε φορά. «Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ από τη μια πλευρά, είχαμε φυσικά μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες να γίνουν σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα και νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το Μεταναστευτικό, όπου εκεί η Γερμανία και η Ελλάδα μπόρεσαν να συνεργαστούν εποικοδομητικά».

Σχετικά με την πανδημία, τη χαρακτήρισε, μια τελείως διαφορετικού τύπου πρόκληση, και υποστήριξε ότι ήταν πολύ σημαντική η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, ιδιαίτερα για χώρες, όπως η Ελλάδα, που είχαν ήδη υποφέρει από μια δύσκολη κατάσταση. «Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό το γεγονός ότι δημιουργήσαμε αυτά τα ταμεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης ή το Next Generation Fund» πρόσθεσε.

Τόνισε, επίσης, ότι «Αυτό που μας έδωσε δύναμη, κατά την άποψή μού, αυτό το διάστημα, μεταξύ πολιτικών, γυναικών και ανδρών, Γερμανίας και Ελλάδας, ήταν το γεγονός ότι πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί και αυτή παραμένει η βασική αίσθηση και για τις προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον».

Κλείνοντας τόνισε ότι, για το υπόλοιπο της ζωής της, θα παραμείνει ένα πολιτικό άτομο, αλλά θα παραδώσει την ευθύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ