Μ. Θεοδωρίδου: Η παραλλαγή Όμικρον επιβάλει εντατικοποίηση των εμβολιασμών

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού επιβάλει εντατικοποίηση των εμβολιασμών, όλων των δόσεων, είπε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα για την παραλλαγή αυτή του ιού.

Όπως εξήγησε, η παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντάσσεται στα στελέχη που προκαλούν ανησυχία καθώς εμφανίζει 32 μεταλλάξεις στο γονίδιο της πρωτεϊνικής ακίδας. Η ίδια έκρινε ότι ο συναγερμός αυτός είναι σωστός καθώς είναι εξαιρετικά κρίσιμος ο χρόνος που μπορεί να χαθεί έως ότου δράσουν οι χώρες. Η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι δεν είναι γνωστό πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος παραλλαγμένος ιός αλλά αναμένεται να είναι -όπως είπε- αυξημένα μεταδοτικός, με βάση τα πρώτα στοιχεία. Απαντώντας στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, είπε ότι η νόηση των περίπου 100 ατόμων που μολύνθηκαν από αυτόν, ήταν ήπια με συμπτώματα κακουχίας και μυαλγίες, αλλά σημείωσε ότι οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι νέοι.

Η ίδια τόνισε ότι το εμβόλιο μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στη νέα παραλλαγή, όσον αφορά την λοίμωξη όσων έχουν εμβολιαστεί, αλλά προσέθεσε ότι το μέγεθος των ανθρώπων που ο Όμικρον θα ξεφεύγει από τα ανθρώπινα αντισώματα θα είναι τελικά μικρότερο. «Φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία, τα κύτταρα μνήμης δηλαδή, προστατεύουν από τις περισσότερες μεταλλάξεις».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ζητά να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, καθώς παραμένει η μόνη ασπίδα προστασίας ακόμα και στις παραλλαγές του ιού, ενώ όπως προσέθεσε, από σημαντική ελληνική μελέτη προκύπτει ότι η τρίτη δόση αύξησε στο 97,8% τον τίτλο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε υγειονομικούς.

Μιλώντας για τα παιδιά, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Επιτροπή σύντομα θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Phizer στις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Το εμβόλιο αυτό ουσιαστικά είναι το ένα τρίτο της δόσης που χορηγείται στους ενήλικες και αναμένεται να είναι στην Ελλάδα μετά την 20η Δεκεμβρίου.

Τόνισε δε ότι είναι 90,7% αποτελεσματικό στα παιδιά με ήπιες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ