Champions League: Πρόσωπα, ομάδες, σερί, ρεκόρ και ορόσημα της χθεσινής βραδιάς

Το πρώτο από τα δύο γκολ που σημείωσε ο Καρίμ Μπενζεμά, στη χθεσινή νίκη (2-1) της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Σαχτάρ, ήταν το χιλιοστό (1000ο) των Μαδριλένων σε Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League. Τη… σειρά είχε ανοίξει ο Μιγκέλ Μουνιόθ, πρώην μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, στις 8 Σεπτεμβρίου 1955, όταν οι Ισπανοί νίκησαν με σκορ 2-0 τη Σερβέτ στην Ελβετία.

Μάλιστα ο Μπενζεμά είναι ο γηραιότερος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης (33 ετών 319 ημέρες) που σημείωσε 2+ γκολ σε αγώνα Κυπέλλου Πρωταθλητριών /Champions League , μετά τον Φέρεντς Πούσκας (4 γκολ εναντίον Φέγενορντ τον Σεπτέμβριο του 1965) σε ηλικία 38 ετών 173 ημερών.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η πρώτη ομάδα που έφτασε σε αυτό το ορόσημο. Μετά τον σύλλογο της Μαδρίτης σε αυτή την κατάταξη είναι η Μπάγερν, με 768 γκολ, ενώ το βάθρο ολοκληρώνει η Μπαρτσελόνα με 655. Την πεντλάδα συμπληρώνουν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (529) και Γιουβέντους (468).

Τη χθεσινή βραδιά που «τσέκαρε» εισιτήρια για τους «16» σε Μπάγερν και Άγιαξ, χαρακτήρισαν επίσης, και άλλοι παίκτες, ομάδες και γεγονότα, όπως τα σημείωσε η ιστοσελίδα της UEFA:

* Τα έξι από τα 14 γκολ του Μαχρέζ στο Champions League ήρθαν σημειώθηκαν εναντίον της Μπιρζ.
* Ο Νκούνκου έχει σκοράρει πέντε γκολ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του Champions League. Παρά τη συνεισφορά του, η Λειψία είναι έξι αγώνες χωρίς νίκη στην Ευρώπη, έχοντας δεχθεί δύο ή περισσότερα γκολ σε κάθε αγώνα.
* Η Πόρτο έχει χάσει μόνο έναν από τους τελευταίους εννέα αγώνες της για τους ομίλους του Champions League.
* Η Λίβερπουλ κέρδισε για πρώτη φορά τους τέσσερις πρώτους αγώνες της σε φάση ομίλων του Champions League.
* Η νίκη της Σπόρτινγκ Λισαβόνας με 4-0 επί της Μπεσίκτας ήταν η μεγαλύτερη της στο Champions League, ενώ η νίκη με 4-1 στην Τουρκία απέναντι επίσης στην Μπεσίκτας την 3η αγωνιστική ήταν η μεγαλύτερη εκτός έδρας επιτυχία της στη διοργάνωση.
* Ο Άγιαξ κέρδισε για πρώτη φορά τα πρώτα του τέσσερα παιχνίδια στο Champions League, ξεπερνώντας τις τρεις νίκες που σημείωσε στις αρχές του 1995/96.
* Το γκολ του Αλέξις Σάντσες ήταν το πρώτο του στο Champions League από τότε που σκόραρε με την Άρσεναλ στην ήττα 5-1 από την Μπάγερν το Φεβρουάριο του 2017.

Επίσης η Διεθνής Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS), σημείωσε για τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της 4ης αγωνιστικής στο Champions League:

* Τα περισσότερα γκολ από αυτά τα 1001 της Ρεάλ Μαδρίτης σημείωσαν οι Κριστιάνο Ρονάλντο (105), Ραούλ (66), Μπενζεμά (62), Ντι Στέφανο (49), Πούσκας (35), Xέντο (31), Αμάντιο (21), Σαντιλιάνα (21).
* Τα 6 τελευταία γκολ της Σαχτάρ Ντόνετσκ στο Champions League σημειώθηκαν με τον ίδιο αντίπαλο: τη Ρεάλ Μαδρίτης.
* Με τη νίκη εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης (2-0), η Λίβερπουλ ισοφάρισε το ρεκόρ του συλλόγου με 25 διαδοχικούς αγώνες (18 νίκες, 7 ισοπαλίες) αήττητου σε όλες τις διοργανώσεις, που σημειώθηκε από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 1982 (20 νίκες, 5 ισοπαλίες).
* Ήταν η 200η νίκη του Γιούργκεν Κλοπ στον 334ο αγώνα του ως προπονητής της Λίβερπουλ σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι ο 5ος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου που έφτασε στο ορόσημο, μετά τους Μπιλ Σάνκλι (407), Τομ Γουάτσον (329), Μπόμπ Πέισλι (307) και Κένι Νταλγκλίς (222).
* Ο Σεμπαστιάν Αλέ (Άγιαξ) που σκόραρε εναντίον της Ντόρμτουντ (3-1), έγινε ο 5ος παίκτης στην ιστορία του Champions League που σκοράρει σε κάθε μία από τις πρώτες 4 εμφανίσεις του στη διοργάνωση, μετά τους Ζε Κάρλος (1992-93), Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (1995), Ντιέγκο Κόστα (2013-14) και Έρλινγκ Χάαλαντ (2019).
* Ο Σεμπαστιάν Αλέ είναι ένας από τους 3 παίκτες της τρέχουσας σεζόν του Champions League που σκοράρει σε κάθε έναν από τους 4 πρώτους αγώνες των ομίλων (7 γκολ συνολικά), μαζί με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (8 γκολ) και τον Κριστιάνο Ρονάλντο (5).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ