Άνοιξε το σύστημα για τη δωρεάν διάθεση αυτοδιαγνωστικών ελέγχων

Tο σύστημα διάθεσης αυτοδιαγνωστικών ελέγχων επαναλειτουργεί από σήμερα έως και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00η, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ. Θα διανεμηθούν δύο κυτία αυτοδιαγνωστικών ελέγχων σε όλους τους πολίτες, άνω των 5 ετών. Δεν εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Σύμφωνα με ενημέρωση που απέστειλε η ΗΔΙΚΑ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σχετικά με τη διάθεση αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, υπάρχουν αρκετές αναφορές πολιτών ότι άγνωστα σε αυτούς φαρμακεία (ακόμη και σε διαφορετική πόλη από τη δική τους) διέθεσαν αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους με τον ΑΜΚΑ τους χωρίς οι ίδιοι να τα παραλάβουν.

Οι φαρμακοποιοί χρήστες του συστήματος διάθεσης αυτοδιαγνωστικών ελέγχων πρέπει να ελέγχουν τα ταυτοποιητικά στοιχεία του πολίτη πριν από τη διάθεση (ειδικά όταν δεν τον γνωρίζουν) και να αναζητούν τον πολίτη στο σύστημα με τον ΑΜΚΑ του και όχι με ονοματεπώνυμο (επιλογή που διαθέτουν ορισμένα λογισμικά φαρμακείων)

Επισημαίνεται ότι οι διαθέσεις αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που καταχωρίζουν οι φαρμακοποιοί στο σύστημα ελέγχονται και όταν προκύπτει λάθος διάθεση μετά από αναφορά πολίτη, οι λάθος διαθέσεις ακυρώνονται και ενημερώνεται τόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσο και το υπουργείο Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ