Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχει συγνώμη χωρίς να υποδειχθεί που έγινε λάθος

O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έλαβε τον λόγο μετά την ομιλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδη στην συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, και με αφορμή τους χειρισμούς για τη διαχείριση της κακοκαιρίας στην Αττική.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει συγνώμη χωρίς να υποδειχθεί από τον αρμόδιο υπουργό και τον πρωθυπουργό για του που έκαναν λάθος. Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν έχουμε ραντάρ και αίθουσα επιχειρήσεων για να ξέρουμε το μέγεθος της χιονόπτωσης, ωστόσοo η ΕΜΥ είχε υποδείξει επακριβώς το μέγεθος της κακοκαιρίας, “ακόμα και μετεωρολόγοι της ΝΔ διέψευσαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είπε δήθεν ότι το πρόβλημα ήταν ότι η ΕΜΥ έπεσε έξω”.

Σύμφωνα με τον κ, Τσίπρα το 2008 είχαμε μεγαλύτερο ύψος χιονόπτωσης στην Αττική και η τότε κυβέρνηση το αντιμετώπισε. Σήμερα δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός, αλλά και η Κατεχάκη και η Μαραθώνος και η Μεσογείων, όπου έχουμε τόσα νοσoκομεία. Τι έφταιξε και μπορούσαν τότε, και εσείς τώρα όχι; Θα πείτε που κάνατε το λάθος ή θα πετάτε τη μάλα στην εξέδρα ή θα πείτε όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η Κατεχάκη και η Μαραθώνος δεν είναι στη σφαίρα ευθύνης του κράτους και να ρίξετε την ευθύνη στο δικό σας γαλάζιο περιφερειάρχη Αττικής;

Για το “κρίσιμο θέμα της ταλαιπωρίας χιλιάδων συμπολιτών μας” το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική Οδό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ενώ η κυβέρνηση λέει ότι ζήτησε από την παραχωρησιούχο να διακόψει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, “η εταιρεία άλλα λέει, ότι ζήτησε σε συσκέψεις να σταματήσει η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων κι ότι εσείς αρνηθήκατε. Ζητάμε να δοθούν τα πρακτικά των συζητήσεων και λέτε ότι δεν είχαμε καταγράψει πρακτικά.

Δεν είχατε καν την πρόνοια να πατήσει την εγγραφή στις συσκέψεις που κάνατε μέσω “zoom” είπε ο κ. Τσίπρας: “Ή είστε κατσαπλιάδες στη διαδικασίες ή μας λέτε ψέμματα για να αποφύγετε την ευθύνη!” είπε χαρακτηριστικά.

Σε δύσκολες στιγμές, στην κυβέρνησή μου, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, όχι μόνο τη συγνώμη, και παραιτήθηκαν υπουργοί

Σχολιάζοντας την απάντηση του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ρώτησε από ποιον θα αποζημιωθούν οι εγκλωβισμένοι στην Κατεχάκη και στη Μαραθώνος. Στη θέση της κυβέρνησης για τις ευθύνες της εταιρείας διαχείρισης της Αττικής Οδού, καθώς και στις “προκλητικές αιχμές”, όπως είπε, του κ. Μητσοτάκη “ότι εμείς υπερασπιζόμαστε μια ιδιωτική εταιρία, λέω ότι η κάθε ιδιωτική εταιρεία λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Έχει υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο, και δεν μπορεί, ιδίως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, να διαμεσολαβεί, προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο στο οποίο η εταιρεία θα ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της”, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Είπε επίσης ότι “οφείλατε, αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της συγκεκριμένης εταιρείας, που τυγχάνει και νομικός σύμβουλός σας, για να βρείτε φόρμουλα για την αποζημίωση, να μιλήσετε ευθέως για τις ευθύνες της και τις δικές σας και να αφήσετε τη νομική διαδικασία ανοιχτή για τους πολίτες. Η Ελλάδα έχει νόμους, δεν είμαστε τριτοκοσμική χώρα” τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επανερχόμενος στις συσκέψεις που έγιναν παρουσία περιφερειαρχών και υπουργών, ανέφερε ιδιαίτερα τον κ. Σκέρτσο λέγοντας ότι “άρα το Μαξίμου συντόνιζε στην ουσία” και επανέλαβε ότι είναι αδιανόητο να λέει η κυβέρνηση ότι “δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά

Κλείνοντας τη δεύτερη παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σε δύσκολες στιγμές, στην κυβέρνησή μου, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, όχι μόνο τη συγνώμη, και παραιτήθηκαν υπουργοί. Όταν ζήτησα από τον τότε υπουργό Πολιτικής Προστασίας, που είχε παραιτηθεί το ίδιο βράδυ, να μείνει στη θέση του, ώστε να είμαστε ασφαλείς ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο έκτακτο γεγονός, την άλλη μέρα είπατε (κ. Μητσοτάκη) και με τουήτ ότι “δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραιτήσεις”».

“Θα πληρώσετε τώρα, με το ίδιο νόμισμα, τα δικά σας καμώματα, τη δική σας κριτική και στάση, που είχατε ως αντιπολίτευση. Εδώ είμαστε όλοι, και κρινόμαστε για το τι λέγαμε και τι πράτταμε” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ