Απίστευτο: Φαλαινοειδές εξόκειλε στην παραλία του Αλίμου – «Λίγες οι ελπίδες να επιβιώσει»

O Zιφιός, το φαλαινοειδές, το οποίο είχε χάσει τον προσανατολισμό του και βρέθηκε χθες στα ρηχά στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στην παραλία ΕΔΕΜ, στο Παλαιό Φάληρο.

Στο σημείο έχουν σπεύσει το Λιμενικό, δύτες, κτηνίατρος και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. “Το ζώο αυτή τη στιγμή υποφέρει” δήλωσε ο Υφυπουργός. “Του πήραμε αίμα και περιμένουμε τις εξετάσεις για να δούμε τι συμβαίνει. Τα πράγματα δεν είναι καλά, σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, γιατί ζει σε βυθούς από 1 έως 3 χιλιόμετρα”

Πάντως όσο οι δύτες προσπαθούν να το οδηγήσουν προς τα ανοιχτά, εκείνο γυρίζει πίσω που σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

 Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», η Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας του Κέντρου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», επεσήμανε πως «δεν υπάρχει υποδομή για την περίθαλψη τέτοιου ζώου. Προσπαθούμε επί χρόνια να φτιάξουμε ένα «νοσοκομείο» για τέτοια θαλάσσια θηλαστικά και ταλαιπωρούμαστε από την γραφειοκρατία. Μόνο επί τόπου περίθαλψη μπορεί να υπάρξει στην προκείμενη περίπτωση».

«Είναι ασυνήθιστο ο ζιφιός να βρεθεί στα ρηχά. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και είναι λίγες οι ελπίδες για να μπορέσει να επανέλθει», επεσήμανε.

Όπως εξήγησε, «τα ζώα αυτά δεν χάνουν τον προσανατολισμό τους είτε είναι τραυματισμένα είτε άρρωστα. Για να είναι εκεί, σημαίνει πως έχει πρόβλημα».

Η κ. Μήλιου σημείωσε πως «ο ζιφιός είναι πολύ ευαίσθητο στην έντονη υποβρύχια ηχορύπανση. Συνήθως αποφεύγει πολύ έντονα την παρουσία του ανθρώπου, καθώς κρύβεται. Ακόμη και αν το δει κάποιος στα ανοιχτά, θα είναι για λίγα δευτερόλεπτα, καθώς σπεύδει να απομακρύνεται».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρ. Κουτσούμπας, αυτά τα κοιτώδη ζώα προσκρούουν πάνω σε προπέλες πλοίων. Σημείωσε ότι απ’ ότι φαίνεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη.

Στο σημείο βρίσκεται από νωρίς το πρωί και ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος κατέγραψε εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης:

Πηγή: notia.gr