Η Λιθουανία επαναπάτρισε 100 Ιρακινούς παράνομους μετανάστες

Σχεδόν εκατό πολίτες του Ιράκ μεταφέρθηκαν το σαββατοκύριακο στην πατρίδα τους αεροπορικώς από το Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το λιθουανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η πτήση, με προορισμό τη Βαγδάτη και την Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, μετέφερε 98 ανθρώπους που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα από τη γειτονική Λευκορωσία, ανέφερε το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως επρόκειτο για την πρώτη πτήση τσάρτερ του είδους.

Υπογράμμισε ότι ο επαναπατρισμός των λαθρομεταναστών έγινε με τη συναίνεσή τους.

Μιλώντας σε λιθουανικά ΜΜΕ, η υπουργός Εσωτερικών Άγκνιε Μπιλοτάιτε έκανε λόγο για «ιστορική» εξέλιξη· από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση του Ιράκ για τη συμβολή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων στη Λευκορωσία.

Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, προσπάθησαν να εισέλθουν σε χώρες της ΕΕ, στην Πολωνία και στα κράτη της Βαλτικής, περνώντας τα λευκορωσικά σύνορα.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν τον ισχυρό άνδρα του Μινσκ, τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσενκα, ότι προκάλεσε εσκεμμένα αυτή την κρίση, μεταφέροντας πρόσφυγες από περιοχές κρίσης στη χώρα του και προωθώντας τους στα σύνορα με τα κράτη μέλη της ΕΕ, εν είδει αντιποίνων για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησής του.

Η Λιθουανία, λένε οι Ευρωπαίοι, ήταν ένας από τους βασικούς στόχους αυτής που αποκαλούν λευκορωσική επιχείρηση, με σχεδόν 4.200 μετανάστες να περνούν τα σύνορά της για να ζητήσουν άσυλο. Το Βίλνιους αντέδρασε αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, αναπτύσσοντας μονάδες του στρατού και υψώνοντας φράκτη μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων στη μεθόριο.

Λιθουανοί συνοριοφρουροί απωθούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από τον Αύγουστο του 2021· όσοι είχαν φθάσει νωρίτερα κρατούνται σε πέντε κέντρα υποδοχής. Σε αυτά βρίσκονται επί του παρόντος 3.166 άνθρωποι.

Συνολικά 537 λαθρομετανάστες έχουν επαναπατριστεί, 55 ενάντια στη θέλησή τους.

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας προσφέρει στους λαθρομετανάστες για τον οικειοθελή επαναπατρισμό εφάπαξ πληρωμή 1.000 ευρώ, ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Το κίνητρο θα διαρκέσει ως την 20ή Ιανουαρίου. Σχεδιάζεται να γίνουν νέες πτήσεις τσάρτερ.

Από την πλευρά τους, οι αρχές της Πολωνίας ανακοίνωσαν χθες πως κατέγραψαν σχεδόν 40.000 προσπάθειες παράνομης διέλευσης των συνόρων τους με τη Λευκορωσία το 2021. Η συνοριοφυλακή έκανε λόγο για 39.714, από 122 το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ