Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο για το ΕΣΥ: Η Όμικρον δοκιμάζει τις αντοχές των νοσοκομείων

Σημαντική αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας σε 2 με 3 εβδομάδες, διαβλέπουν αρκετοί επιστήμονες, αυτή την στιγμή ωστόσο στα νοσοκομεία καταγράφεται ασφυξία στις απλές κλίνες για κορωνοϊό και ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου ανέβηκε κατακόρυφα στους 511 ασθενείς, και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση, στην Αττική προστίθενται περίπου 800 απλές κλίνες Covid. Οσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί, μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, ωστόσο από την ερχόμενη Τετάρτη αρχίζει η επίταξη των ιδιωτών γιατρών σε Μακεδονία και Θράκη, στις ειδικότητες πνευμονολόγων, παθολόγων, αναισθησιολόγων και γενικών ιατρών.

Παρήγορο στοιχείο είναι το γεγονός πως η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές, και όλοι οι ασθενείς είναι φορείς μόνο της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία φθίνει στο επιδημιολογικό φορτίο.

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 29.334 νέα κρούσματα στη χώρα, 78 θάνατοι και 632 διασωληνωμένοι.

Εν τω μεταξύ, σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την προμήθεια από τα φαρμακεία των 5 δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων από μαθητές και εκπαιδευτικούς, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στους ελέγχους των επομένων 2 εβδομάδων.

Την ίδια ώρα το όριο των 300 εκατ. ξεπέρασε ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, αν και σίγουρα είναι χαμηλότερος από τον πραγματικό, ενώ κλιμακώνονται οι εκστρατείες εμβολιασμού για την καταπολέμηση της κυρίαρχης παραλλαγής Όμικρον.

Στη Βρετανία, με τη συνδρομή του στρατού αντιμετωπίζεται η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας για τις επόμενες 3 εβδομάδες, καθώς 1 στα 8 νοσοκομεία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, με 80.000 υγειονομικούς να νοσούν.

Πηγή: ertnews.gr