Κ. Χατζηδάκης: Σημαντική θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού

Για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ιστοσελίδα Newsbomb.gr και το Meeting Point, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου 2022.

Όπως είπε, εντός του Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού, μετά την αύξηση κατά 2%, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022. «Πέρυσι, με αρνητικό έδαφος στην οικονομία, δώσαμε μια μικρή – συμβολική – αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξεως του 2%. Η οικονομία από εκεί και πέρα μπήκε σε θετικό έδαφος. Θα κλείσει η χρονιά με ανάπτυξη πάνω από 7%. Αυτό θα έχει αντανάκλαση και στις αποφάσεις μας και στις τσέπες των εργαζομένων» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη δέσμη των επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, υπενθυμίζοντας ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει διαθέσει 9 δισ. ευρώ σε 3 εκατομμύρια εργαζόμενους και ανέργους.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι το «βουνό», όπως το χαρακτήρισε, των εκκρεμών συντάξεων θα εκκαθαριστεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εργασίας τόνισε τη σημασία του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που δημιουργεί, όπως υπογράμμισε, νέες δομές μέσα στον φορέα, ώστε να τεθούν στέρεες βάσεις και «να μην έχουμε ξανά το ίδιο θέμα». Ανέφερε δε ότι ο ΕΦΚΑ είναι ο πιο προβληματικός Οργανισμός του Δημοσίου, καθώς, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, συγκεντρώνει το 48% των παραπόνων των πολιτών στο σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ