Πηγές ΥΠΟΙΚ: Προς κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από το 2023

Προς κατάργηση οδεύει η εισφορά αλληλεγγύης για όλους από το 2023, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο αυτό για να συμβεί, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει αφενός να το επιτρέψουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που θα γίνουν γνωστοί προς το τέλος του έτους και αφετέρου να έχουν δημιουργηθεί τέτοιος δημοσιονομικός χώρος που να το επιτρέπει.

Να σημειωθεί ότι το δημοσιονομικό κόστος για την λήψη ενός τέτοιου μέτρου είναι μεγάλο και ως εκ τούτου για να ανάψουν το πράσινο φως οι δανειστές, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, θα πρέπει να υπάρχει ικανός δημοσιονομικός χώρος.

Για την φετινή χρονιά η εισφορά αλληλεγγύης έχει «παγώσει» για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ ισχύει κανονικά για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί (δικαστικοί) οι οποίοι και έχουν προσφύγει κατά της απόφασης να ισχύσει κανονικά το μέτρο της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και αναμένεται η σχετική απόφαση.

Κατά συνέπεια και εφόσον δεν θα αλλάξει κάτι, οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το τι θα συμβεί με την εισφορά αλληλεγγύης θα ληφθούν προς το τέλος του έτους, όταν και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ θα έχει αρθεί και το καθεστώς της ρήτρας διαφυγής.

Παράλληλα θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το αν και πόσος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος, για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα.

Την ίδια στιγμή έρχεται ένα σύστημα Bonus για επιλεγμένους τομείς του Δημοσίου. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση προετοιμάζεται να παρουσιάσει μέσα στο 2022, το Bonus System, το οποίο και θα λειτουργήσει σε πιλοτική βάση και με μικρό δημοσιονομικό κόστος.

Η φιλοσοφία του νέου συστήματος θα μπορούσε να στηρίζεται σε δύο πυλώνες, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, μόνιμων στόχων και επιβραβεύσεων και επιπλέον στοχευμένων τομέων που σχετίζονται με την υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ