Πώς θα βεβαιώνεται το πρόστιμο των 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους

Η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηναία βάση τα πρόστιμα σε πρόσωπα που παρά την υποχρέωσή τους δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι και την 16η ημέρα κάθε μήνα, όπως τόνισε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Για την πρώτη φορά, αυτό θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιανουαρίου και οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται ότι τους έχει επιβληθεί το πρόστιμο μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.cov.gr, σύμφωνα με την ενημέρωση του Γ. Πιτσιλή.

Η επιβολή των προστίμων θα γίνεται μετά από την παραλαβή των σχετικών καταλόγων από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Περαιτέρω από τον κατάλογο αυτό θα εξαιρούνται πρόσωπα που δεν κατοικούν στην Ελλάδα ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται με τις συνήθεις διαδικασίες που προβλέπονται από την ΑΑΔΕ, δηλαδή μέσα από την ψηφιακή πύλη και θα εμφανίζονται στις οφειλές.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, όσοι πολίτες θέλουν να υποβάλλουν αιτιολογημένη αίτηση αναίρεσης του προστίμου θα μπορούν να το πράττουν μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.cov.gr με την χρήση των κωδικών taxis.

Επίσης μπορεί να υπάρξει και ενημέρωση για αλλαγή κατοικίας ή ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση με τον παραπάνω τρόπο.

Τέλος όπως ανέφερε ο Γ. Πιτσιλής σε περίπτωση που το πρόστιμο ακυρωθεί θα γίνεται αυτόματα αντιλογισμός τον επόμενο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ