Σήμερα και αύριο η Ολομέλεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης – Τι θα συζητηθεί

Σήμερα το απόγευμα και αύριο, Σάββατο, συνέρχεται η τρίτη Ολομέλεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο με φυσική παρουσία, αλλά και εξ αποστάσεως συμμετοχή, προκειμένου να συζητήσει τις συνολικά 90 συστάσεις που έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα οι δύο από τις τέσσερις Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, αλλά και σχετικά με εκείνες που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον.

Πρόκειται για τις 39 συστάσεις στις οποίες έχει ήδη καταλήξει η αρμόδια Ομάδα των Ευρωπαίων Πολιτών στις θεματικές «Ευρωπαϊκή δημοκρατία, αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια», τον Δεκέμβριο του 2021 και για τις 51 συστάσεις που υιοθέτησε, αρχές Ιανουαρίου, η Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών, αρμόδια για τις θεματικές «κλιματική αλλαγή, περιβάλλον/υγεία». Οι άλλες δύο Ομάδες Πολιτών αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις συστάσεις τους το προσεχές διάστημα (Ομάδα 1: «Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας/εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία, αθλητισμός/ψηφιακός μετασχηματισμός» και Ομάδα 4: «Η ΕΕ στον κόσμο/μετανάστευση»). Στην ολομέλεια θα συζητηθούν και συστάσεις των εθνικών ομάδων πολιτών.

Η Ολομέλεια της Διάσκεψης συζητά τις συστάσεις τόσο των εθνικών ομάδων πολιτών όσο και των Ομάδων Ευρωπαίων Πολιτών, καθώς και όλα τα στοιχεία (προτάσεις, συστάσεις κ.λπ.) που συγκεντρώθηκαν από την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, ομαδοποιημένα ανά θέμα. Ακολούθως, θα υποβάλει τις προτάσεις της στην Εκτελεστική Επιτροπή της Διάσκεψης, εγκρίνοντάς τες βάσει συναίνεσης. Η Εκτελεστική Επιτροπή θα συντάξει έκθεση σε πλήρη συνεργασία και πλήρη διαφάνεια με την Ολομέλεια, όπως αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση που υπογράφηκε κατά την έναρξη της Διάσκεψης από τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβούλιο της ΕΕ. Τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να εξετάσουν «χωρίς χρονοτριβή τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί αποτελεσματική συνέχεια στην τελική έκθεση, το καθένα εντός του πεδίου αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τις Συνθήκες (της ΕΕ)».

Η Ολομέλεια της Διάσκεψης αποτελείται από 108 εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 54 του Συμβουλίου της ΕΕ (δύο ανά κράτος μέλος) και 3 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και από 108 εκπροσώπους όλων των εθνικών κοινοβουλίων, τα οποία εκπροσωπούνται ισότιμα, καθώς και από 108 πολίτες (80 εκπρόσωποι από τις Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών (20 από κάθε μία από τις 4 Ομάδες), 27 πολίτες από τις εθνικές ομάδες ή τις εκδηλώσεις της Διάσκεψης (ένας εκπρόσωπος ανά κράτος μέλος), καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας). Επίσης, συμμετέχουν 18 εκπρόσωποι της Επιτροπής των Περιφερειών, 18 εκπρόσωποι της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, 6 εκλεγμένοι εκπρόσωποι περιφερειακών αρχών και 6 εκλεγμένοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών, 12 εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και 8 εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Οι 90 συστάσεις των Ευρωπαίων Πολιτών που θα συζητηθούν

Τα 200 μέλη της Ομάδας Ευρωπαίων Πολιτών από όλα τα κράτη μέλη, οριστικοποίησαν τις 51 συστάσεις στις θεματικές «υγεία, κλιματική αλλαγή και περιβάλλον» στην τρίτη συνεδρίασή τους, που πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο της Ευρώπης στο Νατολίν, και στο Δήμο Βαρσοβίας, στην Πολωνία, στις 7-9 Ιανουαρίου. Οι προτάσεις τους κινούνται γύρω από πέντε θεματικές: «καλύτερος τρόπος ζωής», «προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας», «αναπροσανατολισμός της οικονομίας», «αναπροσανατολισμός της άκρατης παραγωγής και της υπερκατανάλωσης» και «φροντίδα για όλους». Οι συμμετέχοντες ψήφισαν συνολικά 64 προτάσεις, αλλά οι 51 από αυτές εγκρίθηκαν, καθώς οι υπόλοιπες 13 δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (70%) των ψήφων.

Καλύτερος τρόπος ζωής

Η Ομάδα προτείνει την παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ενίσχυση της οργανικής και κάθετης γεωργίας, δηλαδή της μεθόδου καλλιέργειας σε κάθετες επιφάνειες και καλούν την ΕΕ να θεσπίσει ελάχιστα πρότυπα για την ποιότητα του φαγητού που διατίθεται στα σχολικά κυλικεία και να εντάξει την παραγωγή τροφίμων στη δημόσια εκπαίδευση.

Μια ακόμα πρόταση αφορά τη θέσπιση ευρωπαϊκής οδηγίας για την αστική ανάπτυξη με στόχο να γίνουν οι πόλεις πιο «πράσινες», ενώ η Ομάδα ζητά, επίσης, μεγαλύτερη στήριξη των ποδηλατών και τη διενέργεια περισσότερων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων.

Προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας

Οι πολίτες ζητούν τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ετικετών το οποίο θα εξηγεί το οικολογικό αποτύπωμα των προϊόντων που αγοράζονται εντός της ΕΕ και θα αναγράφει τη χρήση ορμονικών ουσιών σε προϊόντα διατροφής.

Επιπλέον, επιθυμούν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού διατροφικού πίνακα (καταλόγου) για τα υγιεινά τρόφιμα και την υψηλότερη φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφίμων, ώστε να αποθαρρύνεται η κατανάλωσή τους. Συνιστούν, δε, τη δραστική μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν στις συστάσεις τους, η προστασία της βιοποικιλότητας θα γίνει μόνο μέσω της αύξησης των προστατευόμενων περιοχών και της μαζικής αναδάσωσης», ενώ, στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να υπάρξει και «σταδιακή μείωση της εντατικής εκτροφής ζώων».

Επαναπροσδιορισμός της οικονομίας και της κατανάλωσης

Η Ομάδα προτείνει την επιμήκυνση του χρόνου ζωής των προϊόντων μέσω της επέκτασης της εγγύησης, που αυτά φέρουν, και της θέσπισης ανώτατης τιμής για τα ανταλλακτικά.

«Η ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσει αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα τα οποία θα πρέπει να ισχύουν και στα εισαγόμενα προϊόντα και να θέσει περιορισμούς στη διαφήμιση προϊόντων που βλάπτουν το περιβάλλον», όπως αναφέρουν.

Επαναπροσδιορισμός της άκρατης παραγωγής και της υπερκατανάλωσης

Η Ομάδα καλεί την ΕΕ να καταστήσει υποχρεωτικά τα φίλτρα διοξειδίου του άνθρακα, ιδίως για τις μονάδες παραγωγής άνθρακα και ζητά την επιβολή προστίμων στους ρυπαντές και τη μείωση της ποσότητας εισαγόμενων προϊόντων, που δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα για το οικολογικό αποτύπωμα.

Επιπλέον, «η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειες βελτίωσης της συνδεσιμότητας αγροτικών περιοχών, παρέχοντας κίνητρα για φθηνές δημόσιες συγκοινωνίες», «να προωθήσει την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων» και «να επενδύσει στην ανάπτυξη μη ρυπογόνων τεχνολογιών».

Φροντίδα για όλους

Τα μέλη της Ομάδας προτρέπουν την ΕΕ να μεταρρυθμίσει τις συνθήκες της ΕΕ, ώστε «η Ένωση να μπορεί να αναλαμβάνει περισσότερες δράσεις σε θέματα υγείας». Επιπλέον, όπως αναφέρεται στις συστάσεις της Ομάδας, «οι παροχές υγείας πρέπει να είναι ίσης ποιότητας και δίκαιου κόστους σε ολόκληρη την Ευρώπη», ενώ «η θέσπιση ενός νέου ευρωπαϊκού οργανισμού δημοσίων συμβάσεων θα μπορεί να διαπραγματεύεται καλύτερες τιμές φαρμάκων για όλα τα κράτη μέλη».

Τέλος, σύμφωνα με τις συστάσεις, «τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής πρέπει να σταματήσουν να φορολογούνται ως είδη πολυτελείας» και «τα κράτη μέλη οφείλουν να συμπεριλάβουν τα ζητήματα ψυχικής υγείας και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολικά προγράμματα σπουδών».

Διαβάστε και τις 51 συστάσεις στον ειδικό σύνδεσμο στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα: https://futureu.europa.eu/assemblies/citizens-panels/f/300/?locale=el

«Ευρωπαϊκή δημοκρατία/δικαιώματα/κράτος δικαίου και ασφάλεια»

Οι συστάσεις της αρμόδιας Ομάδας Ευρωπαίων Πολιτών για τον τρόπο μεταρρύθμισης της ΕΕ, την προστασία της δημοκρατίας, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην ΕΕ και την αντιμετώπιση των διακρίσεων, οριστικοποιήθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, στην Ιταλία, στις 10-12 Δεκεμβρίου του 2021. Τα μέλη της Ομάδας υιοθέτησαν 39 συστάσεις.

Ένα από τα θέματα, που συζητήθηκε εκτενώς αφορούσε το πώς θα διασφαλιστεί ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αισθάνονται μέρος του «ευρωπαϊκού εγχειρήματος». Συγκεκριμένα, προτείνουν την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, για παράδειγμα, μέσω Συνελεύσεων πολιτών που θα συσταθούν και θα λειτουργούν παράλληλα με τους υφιστάμενους φορείς της ΕΕ.

Στις συστάσεις της, η Ομάδα επικεντρώνει στην ανάγκη υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών και συστήνει την αλλαγή του μηχανισμού προϋποθέσεων του προϋπολογισμού. Σήμερα, τα κράτη μέλη υπόκεινται σε κυρώσεις, εάν οι από μέρους τους παραβιάσεις του κράτους δικαίου επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι πολίτες που συμμετέχουν στην Ομάδα, συστήνουν να επιβάλλονται κυρώσεις για όλες τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Η Ομάδα έχει καταλήξει σε συμπεράσματα όσον αφορά και τον τρόπο αντιμετώπισης των διακρίσεων στην ΕΕ, της ισότητας των φύλων, αλλά και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Για παράδειγμα, μία από τις προτάσεις της Ομάδας κατά των διακρίσεων είναι να καθοριστούν ποσοστώσεις για ευάλωτες ομάδες στο χώρο εργασίας και «οι εταιρείες που πληρούν αυτές τις ποσοστώσεις θα έχουν πρόσβαση σε επιδοτήσεις ή φορολογικές ελαφρύνσεις».

Διαβάστε στα ελληνικά τις 39 συστάσεις της Ομάδας στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα και στον σχετικό σύνδεσμο: https://futureu.europa.eu/assemblies/citizens-panels/f/299/?locale=el

Υπενθυμίζεται ότι στις Ομάδας Πολιτών συμμετέχουν Ευρωπαίοι από όλα τα κράτη μέλη, έπειτα από τυχαία επιλογή και ότι οι υπόλοιπες δύο Ομάδες αναμένεται να καταλήξουν στις δικές τους συστάσεις το αμέσως προσεχές διάστημα (Ομάδα 1: «Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας/εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία, αθλητισμός/ψηφιακός μετασχηματισμός» και Ομάδα 4: «Η ΕΕ στον κόσμο/μετανάστευση»).

Η Διάσκεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί την Άνοιξη και μέχρι τότε όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να συνεχίσουν να συμβάλλουν στη συζήτηση μέσω της πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας.

Οι εργασίες της Ολομέλειας θα μεταδίδονται ζωντανά – όπως και οι εργασίες των σχετικών υποομάδων πριν από την Ολομέλεια- μέσω της Πολύγλωσσης Ψηφιακής Πλατφόρμας της Διάσκεψης (https://futureu.europa.eu/), του Κέντρου Πολυμέσων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (https://multimedia.europarl.europa.eu/webstreaming?df=2022-01-21), αλλά και μέσω του EbS+ (https://audiovisual.ec.europa.eu/en/).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ