Ν. Δένδιας: Μου ζητήθηκε από το Κίεβο παρέμβαση αποκλιμάκωσης στη Μόσχα

Παρέμβαση αποκλιμάκωσης στη ρωσική πλευρά ζητήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο στα διεθνή ζητήματα.

«Ο Ουκρανός ομόλογός μου ζήτησε να μεταφέρω το μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ρωσική πλευρά, με την οποία, ως γνωστόν, διατηρούμε συχνή επαφή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, διατηρώντας, ταυτόχρονα, διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους. Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και για αυτό επιμένουμε ότι πρέπει οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοικτοί».

«Δεν πρόκειται για “τήρηση ισορροπιών”», υπογράμμισε. «Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκουμε. Πρόκειται για ουσιαστική επιλογή να συνομιλούμε με όλους, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μαριούπολη, όπου σήμερα στα χωριά και κωμοπόλεις γύρω της, διαβιούν περίπου 120.000 ομογενείς. Όπως σημείωσε είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων και να τους διαβεβαιώσει για το ενδιαφέρον της πατρίδας και της ελληνικής κυβέρνησης για αυτές.

Επεσήμανε ότι πέρα από το θέμα ασφάλειας, οι κοινότητες αυτές αντιμετωπίζουν και ζητήματα καθημερινής διαβίωσης συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης και σημείωσε πως η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό τους, με πρώτο βήμα την ενίσχυση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη.

«Για εμάς, αυτές οι κοινότητες, όπως και οι αντίστοιχες, από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, παραμένουν ζωντανές νησίδες Ελληνισμού αλλά και σημαντικές γέφυρες πολιτισμού και επικοινωνίας με την ευρύτερη περιοχή και τους λαούς της».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημείωσε πως μετά την υπογραφή της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, κυρίαρχη προσδοκία της «είναι να οικοδομήσουμε περαιτέρω στην αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με έναν παραδοσιακό σύμμαχο”.

«Οι σημαντικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την υποδειγματική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), συνιστούν αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει πλέον η Ελλάδα ως προς τη σταθερότητα της ευρύτερης περιφέρειας».

Όσον αφορά τον EastMed, επεσήμανε πως το ζήτημα δεν είναι γεωπολιτικό, αλλά αφορά στην οικονομική βιωσιμότητα, τις τεχνικές δυνατότητες του έργου, και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε ότι θα χρηματοδοτήσει τον Euro-Asia Interconnector.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η ‘Αγκυρα διατηρεί αμετάβλητη την επιθετική ρητορική της όσον αφορά την απειλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας υπό διάφορα προσχήματα, ακόμη και αυτό της “ τρομοκρατίας”», το οποίο χαρακτήρισε ως έναν πέραν κάθε έννοιας λογικής ισχυρισμό. Την ίδια στιγμή, «επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να εφαρμόσει το καμουφλάζ της πολιτικής της, καλεί σε διάλογο».

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας: «Επιθυμούμε διάλογο, αποκλειστικά εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Όχι διάλογο επί παράλογων, παράνομων απαιτήσεων. Δεν υποκύπτουμε σε απειλές, δεν δεχόμαστε επ΄ουδενί τετελεσμένα».

Ανέφερε ακόμη ότι οι διερευνητικές επαφές αποτελούν σταθερή επιλογή της χώρας μας από το 2002 και θα συνεχισθούν εντός του εγκεκριμένου πλαισίου.

«Το χάσμα είναι μεγάλο. Αλλά η όποια σύγκλιση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από συζήτηση. Εμείς προσερχόμαστε πάντοτε στις διερευνητικές επαφές με αυτοπεποίθηση, πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητική διάθεση. Ωστόσο, δεν είμαστε αιθεροβάμονες και δεν διακατεχόμαστε από αφέλεια ούτε από ψευδαισθήσεις».

«Η Ελλάδα φιλοδοξεί να βρεθεί σύγκλιση στη μία και μοναδική διαφορά, του καθορισμού υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Και, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, να συμφωνήσουμε για προσφυγή στη Χάγη».

Όσον αφορά την προσέγγιση της Τουρκίας σε χώρες-συμμάχους της Ελλάδας, ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζει: «επιθυμούμε και ευχόμαστε να συνομιλεί η Τουρκία με αυτές τις χώρες που πιστεύουν, όπως εμείς, ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να επιλύονται οι διαφορές».

«Δεν έχουμε λόγο να μας προκαλεί ανασφάλεια το ότι συζητά η Τουρκία με εταίρους μας. Είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση, με εμπιστοσύνη στις θέσεις και τις αρχές μας», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι η Ελλάδα έχει και λόγο και ρόλο στα διεθνή θέματα, στο όνομα συγκεκριμένων αρχών που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες. Δεν ετεροκαθοριζόμαστε με βάση τις συμμαχίες και τις επιδιώξεις της γειτονικής μας χώρας».

Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η Ελλάδα καλεί «τις χώρες της περιοχής να παραμείνουν προσηλωμένες στην ευρωπαϊκή τους πορεία και να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις της απομόνωσης, της αποσταθεροποίησης και της αναβίωσης του νεο-οθωμανισμού, οι οποίες προωθούν ακραίες ιδεολογίες και απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στην προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026, που έχει ήδη 97 χώρες να έχουν δεσμευθεί γραπτώς ότι θα στηρίξουν την εκλογή της.

«Συνιστά αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα ειρήνης και πυλώνα σταθερότητας σε μία δύσκολη περιοχή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρόθεση της Ελλάδα είναι να αναδείξει την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αρχές τις οποίες ενστερνίζεται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Ανέφερε ακόμη ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας το άνοιγμα στις χώρες της Αφρικής, ήπειρο με τη μεγαλύτερη οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη στον κόσμο. Σύντομα πρόκειται να μεταβεί στη Σενεγάλη, προκειμένου να εγκαινιάσει την ελληνική πρεσβεία, ενώ ανάλογα ανοίγματα θα υπάρξουν και σε χώρες της Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Ωκεανίας.

Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία περιλαμβάνει αρχικά το κομμάτι της τεχνολογικής αναβάθμισης και της επιτάχυνσης των διαδικασιών, αλλά παράλληλα και τον εκσυγχρονισμό του υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα. Όπως ανέφερε αυτό θα πραγματοποιηθεί με τις εξής πρωτοβουλίες: ενοποίηση των κλάδων, στρατηγικός σχεδιασμός σε πολυετή βάση και δημόσια διπλωματία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ