Ολυμπιακός – Εφές 87-85: Μεγάλη νίκη με «εκτελεστή» τον Σλούκα

Ο Κώστας Σλούκας πήρε από το… χέρι τον Ολυμπιακό και με “buzzer beater” τρίποντο στην παράταση τον οδήγησε σε μία μεγάλη νίκη (87-85) επί της πρωταθλήτριας Euroleague, Αναντολού Εφές, στο ΣΕΦ. Σημαντική και η παρουσία του Τάιλερ Ντόρσεϊ (19π.) από τα μισά της 4ης περιόδου μέχρι το τέλος του «θρίλερ».

Σε ένα “must win” παιχνίδι για τους «ερυθρόλευκους», ο Σλούκας… θύμισε ξανά τον ηγέτη που έβλεπε στο πρόσωπό του ο Ολυμπιακός όταν τον ξανάφερε στο ΣΕΦ. Mετά τη μεγαλειώδη εμφάνισή του με την ΑΕΚ, ο διεθνής γκαρντ πέτυχε 23 πόντους (4/6 τρίποντα), μοίρασε 6 ασίστ, μάζεψε 5 ριμπάουντ και έκανε 1 κλέψιμο, σε 38:36” συμμετοχής. Η ομάδα του Πειραιά ανέβηκε στο 14-9 και πλέον η υπόθεση πρόκρισης στα πλέι οφ είναι πιο ορατή από ποτέ.

Για να φτάσει ο Ολυμπιακός στην πρώτη νίκη του μετά από περίπου τρία χρόνια επί της Αναντολού Εφές χρειάστηκε να καταθέσουν ψυχή όλοι οι παίκτες του Μπαρτζώκα. Ο Σάσα Βεζένκοφ είχε 16 πόντους και 8 ριμπάουντ, ο Μουσταφά Φαλ είχε 10 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ έδινε διαρκώς δεύτερες ευκαιρίες σκεπάζοντας τα καλάθια στα τελευταία λεπτά, όταν κρίνονταν όλα.

Ο Βασίλιε Μίτσιτς με double double (12π., 13 ασίστ) πήγε να… πάρει το παιχνίδι για την Εφές (12-12), ενώ ο Τιμπόρ Πλάις έκανε πάρτι στη ρακέτα του Ολυμπιακού αξιοποιώντας τις ασίστ του πρώτου. Στο έξτρα πεντάλεπτο, ένας «σβηστός» έως τότε Σέιν Λάρκιν, πέτυχε δύο τρίποντα και οι «καρδιές είχαν σπάσει» στο ΣΕΦ.

Όμως, μίλησε η ψυχή των παικτών του Μπαρτζώκα και το καθαρό μυαλό του Σλούκα, όταν είχε την υπομονή να κάνει την προσποίηση στον Μοερμάν, με τον χρόνο να τρέχει αδυσώπητα, για να πάρει το σουτ τριών πόντων και να ευστοχήσει σε… νεκρό χρόνο.

Κι όλα αυτά χωρίς τον βασικό περιφερειακό αμυντικό του Ολυμπιακού, Τόμας Ουόκαπ, αφού δύο ώρες πριν το τζάμπολ, έγινε γνωστό πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν μπορούσε να τον υπολογίζει, καθώς ο Αμερικανός ταλαιπωρείται από μυϊκό σπασμό οσφυϊκής μοίρας.

Τα δεκάλεπτα: 26-17 , 42-41, 61-61, 75-75 κ.α., 87-85 παρ.

Εν τη απουσία του βασικού Ουόκαπ, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με Σλούκα, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ απέναντι στους Λάρκιν, Μίτσιτς, Μπομπουά, Σίνγκλετον και Πλάις. Οι Πειραιώτες στάθηκαν εξαιρετικά στην 1η περίοδο, με κορυφαίους τους Σλούκα και Βεζένκοφ. Αν και στα πρώτα λεπτά, το παιχνίδι ήταν κλειστό, αφού οι Πλάις και Σίνγκλετον απαντούσαν, ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν έχασε ποτέ το προβάδισμα, αλλά όταν άρχισε να μαζεύει τα ριμπάουντ (10 έναντι 4 της Εφές στην 1η περίοδο) οικοδόμησε και διαφορά. Μπορεί να ήταν και οι δύο ομάδες άστοχες έξω από τη γραμμή του τριπόντου, αλλά αυτό «πλήγωσε» περισσότερο του Τούρκους. Οι «ερυθρόλευκοι» πήγαιναν χαμηλά την μπάλα και ήταν εύστοχοι στα δίποντα. Ο Ολυμπιακός προσπέρασε με 21-15 και με 23-17 μετά το αντιαθλητικό του Κρούνοσλαβ Σιμόν στον Βεζένκοφ (σ.σ. του τράβηξε τη φανέλα). Και με τον Σλούκα να φτάνει τους 9 προσωπικούς πόντους (συν 4 ριμπάουντ!) με τρίποντο, οι Πειραιώτες διαμόρφωσαν το 26-17, σκορ 1ης περιόδου.

Με Λούντζη και ΜακΚίσικ στην περιφέρεια μπήκε στο παρκέ ο Ολυμπιακός μετά την ανάπαυλα. Ο Αντριάν Μοερμάν πέτυχε το πρώτο τρίποντο της Εφές στο παιχνίδι, 26-20, για να ακολουθήσουν τρίποντα από ΜακΚίσικ (29-20) και Μπράιαντ (29-23). Ο Μπαρτζώκας έβαλε τον Λαρεντζάκη στη θέση του Παπανικολάου και λίγο αργότερα τον Πρίντεζη αντί του Βεζένκοφ, για να δώσει ανάσες στους βασικούς. Όμως, αν και η Εφές θα τέλειωνε το α΄ μέρος με μηδέν επιθετικά ριμπάουντ, ο Βασίλιε Μίτσιτς με 8 πόντους και 4 ασίστ αποδείχτηκε παίκτης «κλειδί» για τους φιλοξενούμενους. Όσο η άμυνα του Ολυμπιακού λειτουργούσε, έστω κι αν επιθετικά ήταν άστοχος, οι παίκτες του Αταμάν έβλεπαν την πλάτη του αντιπάλου τους (35-28 με τρίποντο του Λαρεντζάκη και +7 ο Ολυμπιακός). Όμως, ακολούθησε χαλάρωση στην άμυνα των Πειραιωτών παράλληλα με πρόβλημα στη δημιουργία και η ομάδα του Εργκίν Αταμάν προσπέρασε για πρώτη φορά 37-38. Χάρη στα άμεσα αντανακλαστικά της ελληνικής ομάδας και το τρίποντο του Τάιλερ Ντόρσεϊ, οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν με προβάδισμα, έστω και με βραχεία κεφαλή, 42-41, στα αποδυτήρια, στο ημίχρονο.

Ολυμπιακός και Εφές έδωσαν «μάχη σώμα με σώμα» και στην 3η περίοδο. Σλούκας και Μίτσιτς ήταν οι δύο πρωταγωνιστές από κάθε ομάδα. Μετά το 50-45 δια χειρός Παπανικολάου, οι Τούρκοι ισοφάρισαν σε 52-52 με το τρίτο τρίποντο του Μοερμάν. Ο Σλούκας απάντησε, όμως με 5 σερί πόντους, 57-52. Λίγο αργότερα, ο Σιμόν έκανε το 57-56, αλλά τιμωρήθηκε με τεχνική ποινή για διαμαρτυρία και καθώς είχε προηγηθεί αντιαθλητικό φάουλ αποβλήθηκε από το παιχνίδι. Ο Βεζένκοφ με νέο τρίποντο έδωσε αέρα 5 πόντων ξανά στον Ολυμπιακό (61-56). Όμως με τη 10η ασίστ του Μίτσιτς, ο Πλάις μείωσε (61-58), για να ισοφαρίσει έξω από τη γραμμή του τριπόντου ο Μπομπουά (61-61 στο 30ο λεπτό).

Συγκλονιστικό στην εξέλιξή του το 4ο δεκάλεπτο, η αρχή του οποίου είδε την Εφές να προηγείται με 61-65, από Ντάνστον και Μπομπουά. Όμως, Βεζένκοφ, Σλούκας και ΜακΚίσικ διαμόρφωσαν το 68-68. Η Εφές προσπέρασε εκ νέου, 68-71 με 5:09’’ εναπομείναντα χρόνο, αλλά ο Σλούκας έφτασε τους 20 πόντους κάνοντας το 70-71. Ο Ντόρσει που επανήλθε στο παρκέ έχασε μεγάλη ευκαιρία να θέσει σε πρωτοπορία τον Ολυμπιακό κάνοντας επιθετικό φάουλ με το αριστερό χέρι στον αντίπαλό του σε λέι απ. Ευτυχώς για τον Ολυμπιακό, στην επόμενη επίθεση οι διαιτητές καταλόγισαν επιθετικό στον Μπομπουά για σπρώξιμο στον Φαλ. Ο τελευταίος έδωσε τον καλύτερο εαυτό του στη ρακέτα, δίνοντας δεύτερες ευκαιρίες στους Πειραιώτες. Μετά το 70-73 από τον Μπομπουά, ο Ντόρσεϊ με γκολ φάουλ όχι μόνο ισοφάρισε, 73-73, αλλά πήρε και το 5ο φάουλ του Μπομπουά. Ο Φαλ είπε «όχι» στον Λάρκιν και ο Ντόρσεϊ με σουτ από μέση απόσταση έδωσε αυτή τη φορά το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα. Όμως, ο ίδιος, αφού πρώτα αστόχησαν Σίνγκλετον και Μπράιαντ, έβγαλε την μπάλα εκτός (αυτή χτύπησε στα πόδια του) σε προσπάθεια του Μπράιαντ για κλέψιμο. Ο Μίτσιτς ισοφάρισε σε 75-75 και ο Ντόρσεϊ αστόχησε για τρεις σε buzzer beater.

Ο Ολυμπιακός με «όπλο» τα επιθετικά ριμπάουντ και σκορ από τον Ντόρσεϊ βρέθηκε στο +3 στις αρχές της παράτασης, 81-78. Μίτσιτς και Λάρκιν έφεραν στο +1 (81-82) την Εφές. Με 1/2 βολές ο ΜακΚίσικ ισοφάρισε, αλλά ο Λάρκιν ευστόχησε και σε δεύτερο τρίποντο (82-85). Ο Ντόρσεϊ απάντησε με δίποντο (84-85), ο Ολυμπιακός έβγαλε την επόμενη άμυνα, η μπάλα βρέθηκε στα χέρια του ΜακΚίσικ, αυτός πάσαρε στον Σλούκα και ο ηγέτης του Ολυμπιακού με buzzer beater, αφού πρώτα ο Μοερμάν έφαγε την προσποίηση, έδωσε happy end σε έναν συγκλονιστικό αγώνα για τον Ολυμπιακό (87-85).

Διαιτητές: Ράντοβιτς (Κροατία), Πατέρνικο (Ιταλία), Κόλιενσιτς (Μαυροβούνιο)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ντόρσεϊ 19 (2), Λούντζης, Λαρεντζάκης 5 (1), Φαλ 10, Σλούκας 23 (4), Μάρτιν 1, Βεζένκοφ 16 (2), Πρίντεζης 4, Παπανικολάου 3 (1), ΜακΚίσικ 6 (1)

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Εργκίν Αταμάν): Λάρκιν 11 (2), Μπομπουά 13 (1), Σίνγκλετον 4, Μπράιαντ 3 (1), Μοερμάν 11 (3), Πλάις 14, Μίτσιτς 12 (1), Ντάνστον 9, Σιμόν 8.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ