Σάκης Παπαδόπουλος: Είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχθούμε το πόρισμα της Δικαιοσύνης

«Είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχθούμε το πόρισμα της Δικαιοσύνης» για τις υποθέσεις που αφορούν στις ποινικές ευθύνες υπουργών στην υπόθεση Νοβάρτις, είπε ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, τοποθετούμενος στην ολομέλεια της Βουλής επί της κύρωσης της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος για την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε» το πόρισμα. Άλλωστε, η εξεταστική επιτροπή στην οποία συμμετείχα κι εγώ, είχε καταλήξει στο ότι από τις δέκα περιπτώσεις πολιτικών, για τρεις αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών (Αβραμόπουλου, Γεωργιάδη και Λοβέρδου) είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Ευχήθηκε μάλιστα, και στον Ανδρέα Λοβέρδο να αθωωθεί στο δικαστήριο για το ποινικό μέρος της υπερκοστολόγησης δαπανών φαρμάκων.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, (τα μέλη της τότε προκαταρκτικής επιτροπής) θελήσαμε τη διερεύνηση ευθυνών από τη δικαιοσύνη και την οικονομική εισαγγελία διαφθοράς, η οποία έκανε άριστη δουλειά γιατί ουσιαστικά συμφώνησε ότι, μόνο για αυτές τις περιπτώσεις έπρεπε να διερευνηθούν οι ευθύνες και τώρα έβαλε στο αρχείο την υπόθεση την οποία γνωρίζουμε.

Πρόσθεσε επίσης ότι οφείλαμε μια καθαρή απάντηση εκ μέρους της ομάδας των βουλευτών που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή, περιλαμβανομένου του αείμνηστου Αντώνη Μπαλωμενάκη.

Σημειώνεται ότι ζητώντας το λόγο ο κ. Παπαδόπουλος, ενημέρωσε το σώμα ότι ως μέλος της τότε εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου στην υγεία και το φάρμακο θέλησε να τοποθετηθεί ενώπιον της Βουλής «για τα συμπεράσματα που αφορούν την πορεία των αποφάσεων που έβγαλε η Δικαιοσύνη και της δικής μου αντίληψης για το θέμα, για το αν υπάρχουν ευθύνες, τι είδους ευθύνες, πολιτικές, ενδεχόμενες ποινικές. Θέλω να δώσω μια καθαρή εξήγηση και δεν θα ήθελα να τη δώσω στα τηλεοπτικά δίκτυα, ήθελα να τη δώσω εδώ στη Βουλή και επειδή είναι η τελευταία φορά που βάζω υποψηφιότητα, δεν θα βάλω στις επόμενες εκλογές» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Διευκρίνιση Αθ. Παπαδόπουλου: Ορθώς η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε να δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμά της Δικαιοσύνης

“Ορθώς η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε να δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμά της Δικαιοσύνης”. Αυτό τόνισε σε διευκρινιστική δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος μετά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώθηκε η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος για την κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Στη γραπτή δήλωσή του, με τίτλο “Καθαρές εξηγήσεις” ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για παρερμηνεία των όσων ανέφερε νωρίτερα στην ολομέλεια για την υπόθεση Νοβάρτις, σημειώνοντας τα εξής:

“1.Δήλωσα πολύ καθαρά ότι σέβομαι την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης στο σύνολο της για το ποινικό μέρος της διερεύνησης ευθυνών πολιτικών προσώπων για τα σκάνδαλα στην υγεία και στο φάρμακο. Η εισαγγελία κατά της διαφθοράς εξέτασε ως όφειλε τους φακέλους που σωστά απέστειλε στην Δικαιοσύνη η προανακριτική επιτροπή με βάση και την νομοθεσία και τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, καταλήγοντας να αρχειοθετήσει τις 7 από τις 10 περιπτώσεις ελέγχου.

2.Ζήτησα από την κυβέρνηση να απαντήσει αν σέβεται τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων.

3.Για την αρχειοθέτηση των υποθέσεων Αβραμόπουλου-Γεωργιάδη, δήλωσα ότι σέβομαι την απόφαση της Δικαιοσύνης, παρά τα ερωτηματικά που συνεχίζουν να υπάρχουν. Ορθώς η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε να δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμά της Δικαιοσύνης.

4.Ζήτησα από τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη να ζητήσει συγνώμη από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για όσα απαράδεκτα είπε ότι θα την καθίσει στο σκαμνί.

5.Για το πολιτικό μέρος των ευθυνών για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην Υγεία και στο Φάρμακο, η Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαμε στην εξεταστική Επιτροπή, καταλογίσαμε ευθύνη στις κυβερνήσεις Καραμανλή, Σαμαρά- Βενιζέλου και τονίσαμε ότι η υπόθεση NOVARTIS είναι παγκόσμιο σκάνδαλο αθέμιτου ανταγωνισμού, διαφθοράς συνειδήσεων , υπερτιμολογήσεων και δωροδοκιών με σαφή στοιχεία και για την Ελλάδα.

6.Η κυβέρνηση οφείλει να καταλογίσει την υπόθεση Νοβάρτις στην Ελλάδα ως τεράστιο σκάνδαλο για να μπορούμε:

α)Να ζητήσουμε αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου, όπως έκαναν οι ΗΠΑ.

β)Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι επενδυτές έρχονται σε μια χώρα που δεν επιτρέπει αθέμιτο ανταγωνισμό, μίζες, ρεμούλες, λαδώματα, και

γ)Να ξεκαθαρίσουμε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με νέο παραγωγικό πρότυπο, σεβασμό στα δημόσια αγαθά, νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την αξιοπρεπή καλά αμειβόμενη εργασία.-”

Θάνος Πλεύρης

Η τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ότι έχουν εκφράσει οι σχετικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Απευθυνόμενος μάλιστα στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι έγινε έρευνα, «στείλατε ανθρώπους να εξεταστούν, και τώρα που αρχειοθετούνται οι υποθέσεις, απορώ: Είναι δουλειά των βουλευτών να κάνουν νομικές παρατηρήσεις επί των πράξεων αρχειοθέτησης; Σας τιμά αυτό;».

Δουλειά μας, είπε ο κ. Πλεύρης, είναι να διασφαλίσουμε το δημόσιο χρήμα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης προκειμένου να αποζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο από τη Νοβάρτις. Ήδη υπάρχει πρόταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και συστήνουμε τις επιτροπές και θα ζητήσουμε και την παρουσία με δικηγορικό γραφείο στις ΗΠΑ, στη βάση της απόφασης του Νιου Τζέρσεϋ, η οποία απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες για υπερσυνταγογράφηση κλπ, και ορίζει ρητώς ότι ο όρος κρατικός αξιωματούχος αφορά γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ, είτε ιδιώτες γιατρούς, διότι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα με τη συνταγογράφηση. Θα διεκδικήσουμε τα χρήματα που δεν διεκδικήσατε εσείς επί πέντε χρόνια, είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πλεύρης, στη βάση του σκανδάλου, «και όχι στη βάση που ήταν η στοχοποίηση δέκα πολιτικών προσώπων, που δικαιώνονται από την ελληνική δικαιοσύνη».

Προκλητική χαρακτήρισε τη στάση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. Δεν μπορεί να μιλάτε για την υπόθεση Νοβάρτις, αποκλειστικά ως σκάνδαλο προνομιακών συνταγογραφήσεων είπε ο κ. Ξανθός.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Νάντια Γιαννακοπούλου μίλησε για «νηφάλια τοποθέτηση» του κ. Παπαδόπουλου. Όπως είπε, είναι σημαντική, απέναντι στην παραφιλολογία συγκεκριμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κλίμα παράβλεψης των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, ότι δήθεν δεν σημαίνουν τίποτα, και ενώ συνεχίζουν να λένε ότι όταν θα έρθουν στη εξουσία, θα ανασύρουν ξανά τις υποθέσεις, εργαλειοποιώντας τη Δικαιοσύνη.

Ζητώντας εκ νέου τον λόγο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι ο ίδιος αναφέρθηκε στο σύνολο της Δικαιοσύνης: Αναφέρθηκα στο γεγονός ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ερωτηματικά για το ποινικό μέρος, αλλά υπάρχει και η αναγκαιότητα για σεβασμό της Δικαιοσύνης… Ο Άδωνις Γεωργιάδης (πρέπει) να ζητήσει συγγνώμη τουλάχιστον από την (εισαγγελέα) κυρία Τουλουπάκη για όσα είπε ότι θα την καθίσει στο σκαμνί, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ