Την Τετάρτη οι αποφάσεις για χαλάρωση στα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας

“Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κοκτέιλ κρίσεων πρωτοφανές” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ έκανε λόγο για “συμμαχία υπευθυνότητας” της κοινωνίας με την κυβέρνηση.

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για ένα “πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον” του οποίου “οι συνέπειες των παράλληλων κρίσεων επηρεάζουν την Ελλάδα”.

Είπε ότι “το γεγονός ότι η χώρα μας αντέχει, οφείλεται στο ότι η πολιτική που εφαρμόσαμε μας επιτρέπει να δίνουμε καρπούς στην κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πάντα μπορούν να υπάρχουν και χειρότερα όπως είδαμε την περίοδο 2015-2019”.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει και γνώση και σχέδιο, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός καταγράφει ρεκόρ 30ετίας ενώ είπε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πάνω από 43 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ανέργων, διαβεβαιώνοντας ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχίσουν όσο διαρκεί η κρίση.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης στην κυβερνητική πολιτική για την στήριξη των αγροτών, αναφέρθηκε στην επιστροφή φόρου καθώς και στην κάλυψη κατά 80% στην αύξηση του ρεύματος, και στη μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6% προσθέτοντας ότι δόθηκαν έως τώρα 300 εκατ. ευρώ στους αγρότες για την στήριξή τους.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε επίσης ότι το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,7%, αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν την μείωση ανεργίας και επισήμανε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια επενδύσεων, και στόχος είναι η δημιουργία 180 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης έκανε λόγο για μια “συμμαχία υπευθυνότητας” της κυβέρνησης με τους πολίτες, ενώ είπε ότι “μάθαμε την προηγούμενη δεκαετία να μην εμπιστευόμαστε ούτε μάγους, ούτε Χουντίνι που προτείνουν μαγικές λύσεις”.

Τέλος αναφέρθηκε στην “ενίσχυση θωράκισης της χώρας” και είπε ότι αύριο εισάγεται στη Βουλή για ψήφιση το σχέδιο νόμου για αναβάθμιση επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που αφορά την έγκριση προμηθειών αεροσκαφών και φρεγατών.

Αναλυτικά, η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου:

“Εδώ και πολλούς μήνες η χώρα μας -όπως και ολόκληρη η Ευρώπη- βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κοκτέιλ κρίσεων που όμοιό του δεν είχε εμφανιστεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά: Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η κρίση ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και εσχάτως η ένταση στην Ανατολική Ευρώπη δημιουργούν ένα πολύ επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα -όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες- δεν είναι δυνατόν να μείνει απρόσβλητη. Οι συνέπειες των παράλληλων κρίσεων εισάγονται και στη χώρα μας και επηρεάζουν το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Χρειάζεται να γίνει συνείδηση σε όλους και σε όλες αυτή η αλήθεια αυτή. Το γεγονός ότι η χώρα μας ανθίσταται και αντέχει, παρά το μέγεθος και την ένταση των κρίσεων, οφείλεται καταρχάς στην οικονομική πολιτική που εφαρμόσαμε τα δυόμιση προηγούμενα χρόνια που μπορεί και μας επιτρέπει να δίνουμε καρπούς στην κοινωνία για να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή. Στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποτρέποντας πολύ χειρότερα. Η πρόσφατη κρίση των μνημονίων, ειδικά η διαχείριση του 2015, έχει διδάξει ότι πάντα μπορεί να υπάρξουν χειρότερα από όσα θεωρούμε ότι μπορούν να συμβούν. Ο λαός μας το κατάλαβε πικρά αυτό. Είμαστε εδώ, με σύνεση και ψυχραιμία, για να αποκρούσουμε τα χειρότερα και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό, με απόλυτη προτεραιότητα σε όσες και όσους έχουν ανάγκη.

Η Κυβέρνησή μας έχει και γνώση, και σχέδιο, και έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα στη διαχείριση κρίσεων. Με όπλο μας την ανάπτυξη και τις επενδύσεις θα αποκρούσουμε τους κινδύνους καλύτερα από τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι παγκόσμιες προκλήσεις αναπόφευκτα δοκιμάζουν τις αντοχές μας και προκαλούν έντονη ανησυχία-αυτή είναι η πραγματικότητα- σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Προκλήσεις με σοβαρές συνέπειες στα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που καμία Κυβέρνηση, σε καμία χώρα του κόσμου δεν μπόρεσε να μηδενίσει. Ήδη, άλλωστε, ο πληθωρισμός σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στις χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφει ρεκόρ τριακονταετίας.

Η Κυβέρνηση μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχεδίασε και θα συνεχίσει να βρίσκει λύσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Όλο το προηγούμενο διάστημα διαθέσαμε πάνω από 43 δισ. ευρώ για να ενισχύσουμε το Ε.Σ.Υ. και να στηρίξουμε εργαζόμενους, άνεργους και επιχειρήσεις, απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας. Από τον Σεπτέμβριο και μετά αναπτύσσουμε παρεμβάσεις για να μειώσουμε το βάρος των ενεργειακών ανατιμήσεων. Έχουν διατεθεί πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, και για τον Φεβρουάριο θα διατεθούν επιπλέον 350 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν όσο διαρκούν οι κρίσεις. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να είναι βέβαιοι ότι το Κράτος θα είναι δίπλα τους σε κάθε δυσκολία και θα τους στηρίξει περισσότερο από ό,τι είναι λογικά αναμενόμενο σε μια χώρα με τα προβλήματα και την πορεία της.

Ειδικά για τους αγρότες, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει:

-Την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης σε νέους αγρότες, αγρότες-μέλη συνεταιριστικών σχημάτων και την συμβολαιακή γεωργία για το 2022.

-Την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021 και κάλυψη σημαντικού μέρους της αύξησης για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και για τη συνέχεια.

-Τη μόνιμη μείωση Φ.Π.Α. λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και των μέτρων για την πανδημία, έχουν δοθεί σε αγρότες περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 195 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων.

Παράλληλα, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και η ρευστότητα στον αγροτικό τομέα με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα:

-Εξασφαλίστηκαν 480 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων.

-Ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χορήγηση επενδυτικών δανείων και κεφαλαίου κίνησης έως 25.000 ευρώ.

-Δόθηκε στους παραγωγούς δυνατότητα να λαμβάνουν δάνεια έως 25.000 ευρώ από το τραπεζικό σύστημα χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας έως και τις 31.12.2022.

Την ίδια στιγμή, παρά τις τεράστιες εξωγενείς προκλήσεις, η Κυβέρνηση συνεχίζει για όλη την κοινωνία τις μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν συνθήκες δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης και των εισοδημάτων για όλους. Και σε όλα αυτά, έχουμε ήδη απτά και μετρημένα αποτελέσματα, που προδιαγράφουν ένα αισιόδοξο αύριο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Συγκεκριμένα:

-Η ανάπτυξη στη χώρα μας -όπως αναφέρεται στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- εκτιμάται στο 8,5% για το 2021 και προβλέπεται να συνεχιστεί και για το 2022 με ρυθμούς 4,9%. Διαπιστώνεται ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ό,τι αφορά το 2021 στην Ευρωζώνη. Αυτός δεν είναι απλά ένας μόνος δείκτης. Μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας και σε διαθέσιμα χρήματα, τα οποία μεταφέρονται από την Κυβέρνηση στην κοινωνία για να στηρίξουμε τα στρώματα που δοκιμάζονται περισσότερο.

Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών -σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 4,7% στη χώρα μας πολύ μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ανεργία στη χώρα μας -όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση- παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση από το 17,3% στο 2019 έπεσε στο 12,7% τον Δεκέμβριο και ο αριθμός των ανέργων κυμαίνεται στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010.

Η Ελλάδα -σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου- αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια των επενδύσεων. Από τελευταία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2019, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς του σύγχρονου κόσμου. Η εισροή χρημάτων από τις επενδύσεις, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε στήριξη στο εισόδημα των νοικοκυριών, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

‘Αρχισε ταυτόχρονα να τρέχει το πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, που αναμένεται να διοχετεύσει έως το 2026 περίπου 32 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, να ενισχύσει το Α.Ε.Π. κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και να δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας.

Στο διάστημα που ακολουθεί και μέχρι να αποκλιμακωθεί η ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση θα σταθεί αποφασιστικά δίπλα στους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στους οικονομικά αδύναμους. Αλλά και θα διασφαλίσει ταυτόχρονα την δημοσιονομική σταθερότητα που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της αισιόδοξης οικονομικής μας πορείας, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Αυτή, άλλωστε, η πορεία -όπως έμπρακτα αποδεικνύεται- είναι ο μόνος δρόμος που μας φέρνει νέες και καλύτερες θέσεις δουλειάς, αύξηση των εισοδημάτων, βελτίωση της καθημερινότητας, συλλογική πρόοδο και ατομική προκοπή. ‘Αστοχες, βιαστικές και απρόσεκτες κινήσεις είναι ικανές, μέσα σε ένα πάρα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, να μας ρίξουν σε πολύ χειρότερα. Βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Ορισμένοι είτε από αφέλεια, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, λένε πράγματα που με μαθηματική βεβαιότητα θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά και να βυθίσουν τελικά σε μεγάλη ανέχεια το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Μάθαμε πικρά την προηγούμενη δεκαετία ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε ούτε μάγους, που υπόσχονται ότι έχουν μια εύκολη λύση για κάθε πρόβλημα, ούτε Χουντίνι, που υπόσχονται μια εύκολη διαφυγή από κάθε δύσκολη κατάσταση. Μαγικές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Η Πατρίδα διασφαλίζεται και η κοινωνία αντέχει μέσα από τη συμμαχία υπευθυνότητας μιας Κυβέρνησης, που μιλά ειλικρινά, εργάζεται σκληρά και της μεγάλης πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων που ξέρουν ότι μόνο με σταθερότητα και συνεχή προσπάθεια μπορούμε να αντέξουμε και τελικά να υπερβούμε τις κρίσεις.

Ενίσχυση θωράκισης της Πατρίδας

Η Κυβέρνηση κάνει την Πατρίδα μας πιο δίκαιη και συνεκτική κοινωνικά, αλλά και πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά. Και ο στόχος μας αυτός υπηρετείται έμπρακτα, σταθερά και υπεύθυνα από το σύνολο της ασκούμενης πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε και συνεχίζεται η ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων με σύγχρονα μέσα. Έχουν ήδη παραληφθεί τα πρώτα έξι υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη «RAFALE» και συνεχίζουμε στα επόμενα βήματα.

Για το σκοπό αυτό, κατατέθηκε στη Βουλή, συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή και εισάγεται αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας μας. Αφορά ειδικότερα:

-Την έγκριση σχεδίου συμβάσεων για την προμήθεια φρεγατών τύπου FDI HN, του εξοπλισμού και την υποστήριξή τους.

-Την έγκριση σχεδίου σύμβασης για την προμήθεια και υποστήριξη τορπιλών μάχης βαρέως τύπου για τα υποβρύχιά μας.

-Την κύρωση σχεδίου τροποποίησης της συμφωνίας διευθέτησης διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της THYSSENKRUPP MARINE SYSTEMS και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε..

-Την έγκριση των συμβάσεων για τη συμπληρωματική προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών «RAFALE» και την υποστήριξή τους.

Αναμένουμε, λοιπόν, ότι και οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης -και ειδικότερα εκείνες που εγκλωβίστηκαν στο «όχι» της στείρας αντιπαράθεσης και το «παρών» της αμήχανης υπεκφυγής- αυτή τη φορά θα συνταχθούν με το σχέδιο της Κυβέρνησης για μια ισχυρή και περήφανη Ελλάδα. Με αισιόδοξους, ασφαλείς και περήφανους Έλληνες”.

Την Τετάρτη οι αποφάσεις για τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας – Παντού στην Ευρώπη οι χώρες προχωρούν σε χαλάρωση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την πανδημία και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, δήλωσε ότι η επιτροπή των ειδικών θα κάνει την εισήγησή της και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις την Τετάρτη. Σημείωσε ότι παντού στην Ευρώπη οι χώρες προχωρούν σε χαλάρωση, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν και στην Ελλάδα όπως κάτι τέτοιο δείχνουν οι δείκτες η επιτροπή θα το εισηγηθεί.

Σχετικά με σημερινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και την πρότασή του για τηλεμαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως ο πρωθυπουργός συνομιλεί θεσμικά με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και η κυβέρνηση απαντά με τις πράξεις και τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

“Ο κ. Τσίπρας όπως πάντα όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, έχει μια μαγική συνταγή και έτοιμη λύση για όλα με λεφτά και προσλήψεις. Προσεγγίζει με απλοϊκό τρόπο τις συνέπειες από ένα δυσμενές και περίπλοκο κοκτέιλ διεθνών κρίσεων. Αγνοεί τη διεθνή πραγματικότητα. Η πολιτική του πρόταση εξαντλείται στο με ένα νόμο και ένα άρθρο για να αλλάξει την πραγματικότητα αυτή”, συνέχισε και ανέφερε πως η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στην προσπάθεια της, στην ανάγκη να σταθεί στο πλευρό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα ώστε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία της χώρας, την πορεία της οικονομίας και τη δυναμική της ανάπτυξη.

Ειδικά για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει μετά τις επόμενες εκλογές για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως “ο κόσμος θα απαντήσει πώς θα κυβερνηθεί η χώρα το 2023 που θα γίνουν οι εκλογές”.

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι έχει εκδώσει ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας θα συνομιλήσει με τον ομόλογό του. Επίσης εξέφρασε τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο ομογενών μας που έχασαν τη ζωή τους και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

“Η χώρα μας παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Επιμένουμε να ελπίζουμε στην ειρηνική διευθέτηση της διαφοράς. Παρακολουθούμε όσα γίνονται και όσα αφορούν τους Έλληνες ομογενείς και είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας κρατώντας ανοικτά όλα τα τα κανάλια επικοινωνίας”, συμπλήρωσε.

Σχετικά με διαρροές περί δυσφορίας της Ρωσίας για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ερωτηθείς με ποια θέση θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του ο Νίκος Δένδιας, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και εταίρους διατηρώντας ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές. “Πάντα ο δικός μας ρόλος θα έχει στόχο τη συνδρομή μας στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών εκεί”, υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική που στόχο έχει την αύξηση του εισοδήματος για όλους και πολύ μετρημένα και μελετημένα ενδεχομένως να σχεδιάσει παρεμβάσεις σε εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες. “Την ίδια στιγμή που οφείλουμε να ενισχύσουμε την κοινωνία, δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική πολιτική και την εκτέλεση του προϋπολογισμού”, τόνισε ενώ ειδικά για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων επανέλαβε ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και “αν απαιτηθούν ειδικά στοχευμένες δράσεις σε ευάλωτα στρώματα, εδώ είμαστε”.

Ερωτηθείς αν η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 θα καταργηθεί ή θα «παγώσει» απάντησε πως ο πρωθυπουργός είπε πως η πρόθεση είναι να σταματήσει για όλους. Ανέφερε επίσης ότι η πολιτική μειωμένων φόρων και εισφορών θα συνεχιστεί και τόνισε πως “μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μετριάσουμε το αποτύπωμα των αυξήσεων”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ