Αλ. Τσίπρας: Κίνδυνος εκρηκτικής ανόδου της τιμής του νερού

Την ανησυχία του «για αλυσιδωτές εκρήξεις τιμών και στο νερό, λόγω των τρομακτικών αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είμαι πολύ ανήσυχος ότι αυτή η τρομακτική έκρηξη του ενεργειακού κόστους θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αλυσιδωτές εκρήξεις τιμών, όχι μονάχα στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στο νερό». Χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη οικονομικά τη συγκυρία στην οποία βρίσκονται οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και προσέθεσε: «Όταν η αύξηση του ενεργειακού κόστους καθιστά το λειτουργικό κόστος μη βιώσιμο δύο κίνδυνοι ελλοχεύουν. Ο ένας είναι να δούμε μετακυλίσεις σημαντικών αυξήσεων στην τιμή του νερού και στον καταναλωτή και ο άλλος είναι να δούμε μία πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε της ύδρευσης είτε της αποχέτευσης. Στο πλαίσιο αυτό, θέση δική μας είναι ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να αντιμετωπίσει στην πηγή την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τρομακτική αισχροκέρδεια στην ενέργεια» και εξήγησε ότι «με βάση τους υπολογισμούς μας, το υπερκέρδος των παραγωγών εταιριών από τα υπέρογκα κέρδη από το καλοκαίρι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα είναι κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις που γίνονται είναι για να επιδοτήσουν τα κέρδη αυτών των εταιρειών όταν δεν υπάρχει ρύθμιση και έλεγχος».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης τόνισε πως «θα πρέπει να επιδοτηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως ακριβώς ζήτησα και για τα αγροτικά τιμολόγια. Είναι τρομακτικό το κόστος από λογαριασμούς δήμων, που έφθασε και το 355%».

Τέλος, επανέφερε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο νερό στον κατώτατο συντελεστή 6%, «για να αποφύγουμε τις αυξήσεις και στο νερό για τους καταναλωτές» αλλά «και για να δώσουμε και μια ανάσα στις δημοτικές επιχειρήσεις να μη χρεοκοπήσουν».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος ΕΔΕΥΑ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης είναι εξαιρετικά οξύ καθώς έχουν ήδη σωρευτεί χρέη αφού δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί. Άλλοι πληρώνουν τη βασική κατανάλωση χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής, άλλοι πληρώνουν έναντι και άλλοι καθόλου, με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη κρούσματα διακοπών και από την ΔΕΗ και από ιδιώτη πάροχο και αυτό είναι τραγικό».
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι έχουν ενημερώσει τους υπουργούς για το πρόβλημα και ότι, αν κάνουν μια προβολή του προβλήματος στους επόμενους μήνες «ή η ΔΕΗ θα είναι σε μια ζημιογόνο κατάσταση ή εμείς θα πρέπει να μετακυλήσουμε ένα τεράστιο κόστος στους καταναλωτές ή να κλείσουμε. Αν κλείσει μια ΔΕΥΑ το χρέος πηγαίνει στους δήμους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ