ΕΚΤ: Έως το 2024 η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει και μετά τον Ιούνιο να δέχεται τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ από τον Ιούνιο θα αρχίσει να αποσύρει σταδιακά τα έκτακτα μέτρα παροχής ρευστότητας στις τράπεζες, ωστόσο λαμβάνει ειδική μέριμνα για τα ελληνικά όμολογα τα οποία δεν διαθέτουν ακόμη επενδυτική βαθμίδα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχε ανακοινωθεί από το Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα συνεχίσει ν΄αγοράζει κατ΄εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας PEPP, η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα για όσο καιρό θα συνεχίσει να επαναπενδύει τα ομόλογα που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα έκτακτα μέτρα παροχής άφθονης ρευστότητας προς τις τράπεζες εισήχθησαν τον Απρίλιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα η κρίση του Covid-19 . Η απόσυρση των μέτρων αυτών όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ θα είναι σταδιακή σε τρείς φάσεις μεταξύ Ιουλίου 2022 και Μαρτίου 2024, ανέφερε η ΕΚΤ την Πέμπτη σε δήλωση. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία δεν είναι υπό κανονικές συνθήκες επιλέξιμα καθώς η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, υποχώρησε από την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα το 2010. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση τα ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά ως εξασφάλιση για δάνεια προς τράπεζες τουλάχιστον έως το τέλος του 2024. Όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της Τραπέζης της Ελλάδος οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ ρευστότητα που υπερβαίνει τα 50 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ