Επιστήμονας προειδοποιεί ότι η ανθρωπότητα θα εξαφανισθεί σύντομα

Οι μέρες μας στη Γη μπορεί να είναι ήδη μετρημένες και η ανθρωπότητα ίσως και τώρα να είναι ένας «ζωντανός – νεκρός».

Μέχρι το τέλος του αιώνα, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να αρχίσει την αναπόφευκτη πτώση του, υποστηρίζει ο παλαιοντολόγος και συντάκτης του Nature Henry Gee σε ένα νέο άρθρο του για το Scientific American – και χρησιμοποιεί τη λέξη «εξάλειψη» για να περιγράψει το μέλλον της ανθρωπότητας, σύμφωνα με το futurism.com.

«Υποψιάζομαι ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν θα συρρικνωθεί αλλά θα καταρρεύσει και μάλιστα σύντομα», έγραψε.

Ο Gee επισημαίνει στο άρθρο του, τα μειωμένα ποσοστά γεννήσεων, τη ρύπανση και το άγχος που προκαλούνται στις μεγάλες πόλεις και θεωρεί ότι όλο αυτό είναι μια «συνταγή  καταστροφής».

«Χρέος εξαφάνισης»

«Η πιο ύπουλη απειλή για την ανθρωπότητα είναι αυτό που ονομάζεται «χρέος εξαφάνισης»», εξήγησε ο Gee. «Έρχεται μια στιγμή στην πρόοδο οποιουδήποτε είδους, ακόμη και αυτών που φαίνονται να ευδοκιμούν, όπου η εξαφάνιση είναι αναπόφευκτη, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να κάνουν για να την αποτρέψουν».

«Τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτά που κυριαρχούν σε συγκεκριμένους οικοτόπους εις βάρος άλλων, που τείνουν να μεταναστεύσουν αλλού και επομένως εξαπλώνονται πιο αραιά», υποστήριξε ο Gee. «Οι άνθρωποι καταλαμβάνουν λίγο-πολύ ολόκληρο τον πλανήτη και με την δέσμευση ενός μεγάλου τμήματος της παραγωγικότητας αυτού του πλανητικού τμήματος οικοτόπων, είμαστε κυρίαρχοι σε αυτόν».

Με άλλα λόγια, οι πράξεις μας τελικά θα μας προφτάσουν. Αυτό σημαίνει ότι η ανθρωπότητα μπορεί «να είναι ήδη ένα νεκρό είδος που περπατά», υποστηρίζει ο Gee, κάνοντας και έναν παραλληλισμό με την γνωστή τηλεοπτική σειρά «The Walking Dead».

Για τον ερευνητή, ο πληθυσμός είναι πολύ πιο πιθανό να καταρρεύσει και όχι απλώς να συρρικνωθεί.

«Τα σημάδια είναι ήδη εκεί για όσους θέλουν να τα δουν», έγραψε ο Gee. «Το πραγματικό ερώτημα είναι «Πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό.»»

Ηλίας Σιατούνης