Η Κίνα τάσσεται κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από τη G20

Η Κίνα τάχθηκε σήμερα κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από την επόμενη σύνοδο της G20, κάτι που εξετάζουν οι ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα μέλος (της G20), κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει μια άλλη χώρα”, εκτίμησε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ουάνγκ Ουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την πλευρά τους οι Δυτικοί ετοιμάζονται να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 που θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έκανε λόγο χθες Τρίτη για ενδεχόμενο αποκλεισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από την G20, η επόμενη σύνοδος της οποίας είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του έτους στην Ινδονησία.

“Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της G20 θα έλεγα απλώς αυτό: πιστεύουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα στους διεθνείς θεσμούς και απέναντι στη διεθνή κοινότητα”, τόνισε ο Σάλιβαν.

“Όμως αναφορικά με συγκεκριμένους θεσμούς και συγκεκριμένες αποφάσεις θέλουμε να διαβουλευθούμε με τους συμμάχους μας σε αυτούς προτού αποφανθούμε”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ