Η Ρωσία θα πληρώνει τα χρέη της σε «εχθρικές» χώρες με ρούβλι

Η Ρωσία θα αποπληρώνει με ρούβλια τα χρέη της σε «εχθρικές» χώρες, όπως τα κράτη – μέλη της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Οι ρωσικές αρχές κατήρτισαν έναν κατάλογο «εχθρικών» χωρών προς τη Ρωσία, στις οποίες Ρώσοι ιδιώτες και εταιρείες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ρούβλια. Το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας έχει χάσει το 45% της αξίας του από τον Ιανουάριο.

Αυτή η λίστα χωρών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, το Μονακό, τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Ιαπωνία.

Η λίστα ετοιμάστηκε μετά από προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε την Παρασκευή, που καθιέρωσε με αόριστους όρους μια «προσωρινή διαδικασία» για την αποπληρωμή χρεών «προς ορισμένους ξένους πιστωτές». Όπως ανακοινώθηκε:

Ένας οφειλέτης θα μπορεί πλέον να ζητήσει από μια ρωσική τράπεζα να δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό σε ρούβλια στο όνομα του ξένου πιστωτή και να του στείλει μια πληρωμή σε ισοδύναμο ρούβλι, με τη συναλλαγματική ισοτιμία της ημέρας της Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτή η νέα προσωρινή διαδικασία ισχύει για πληρωμές που υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ρούβλια το μήνα σε ισοδύναμο ξένου νομίσματος.

Το μέτρο είναι μια από τις πρώτες απαντήσεις της Μόσχας στις σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από πολλές δυτικές χώρες μετά τη στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: athensvoice.gr