Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι υπήρχαν πιθανώς τρία διαφορετικά είδη Τυραννόσαυρων

Δεν υπήρξε ένας και μοναδικός Τυραννόσαυρος στην οικογένεια των τρομερών αυτών δεινόσαυρων, αλλά πιθανώς άλλα δύο συγγενικά είδη πέρα από τον γνωστό Τyrannosaurus Rex (γνωστότερο εν συντομία ως T.rex), σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων που έκαναν μια ενδελεχή ανατομική σύγκριση στα έως τώρα σκελετικά απολιθώματα που έχουν βρεθεί και τα οποία φαίνεται να παραπέμπουν σε τρία διαφορετικά είδη.

Η νέα ανάλυση εντόπισε διαφορές στο μηριαίο οστό, σε άλλα οστά και στα δόντια, οι οποίες δείχνουν ότι πιθανότατα τα βιβλία της παλαιοντολογίας πρέπει να αναθεωρηθούν, ώστε ο T.rex να κατηγοριοποιηθεί ξανά ως τρία ξεχωριστά είδη. Μέχρι σήμερα ο T.rex αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο είδος της ομάδας (γένους) των Τυραννόσαυρων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Γκρέγκορι Πολ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εξελικτικής βιολογίας “Evolutionary Biology”, ανέλυσαν τα απολιθώματα 37 Τυραννόσαυρων που έχουν ανακαλυφθεί στη Βόρεια Αμερική σε διάφορα γεωλογικά στρώματα, άρα προέρχονται από διαφορετικές εποχές.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι οι παρατηρούμενες ανατομικές διαφορές δεν οφείλονται στο διαφορετικό φύλο ή στη διαφορετική ηλικία των δεινόσαυρων, αλλά στο ότι οι Τυραννόσαυροι εξελίχθηκαν σταδιακά από έναν κοινό πρόγονο και στην πορεία του χρόνου διαφοροποιήθηκαν, σε σημείο που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ξεχωριστά είδη του ίδιου γένους (με τον τρόπο π.χ. που στο ανθρώπινο γένος Homo ο Homo sapiens δεν αποτέλεσε παρά ένα μόνο από τα είδη του).

Προτείνεται έτσι ότι, πέρα από τον T.rex, υπήρξαν ο “αυτοκρατορικός” Tyrannosaurus imperator και ο πιο “θηλυκός” Tyrannosaurus regina. Οι ερευνητές δεν απέκλεισαν πάντως ότι η παρατηρούμενη ποικιλομορφία στα απολιθώματα οφείλεται σε ακραίες ατομικές διαφορές του ίδιου του T.rex ή σε σεξουαλικό διμορφισμό (ανατομικές διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών), παρά σε διαφορετικά εξελικτικά είδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ