Νέες διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη

Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων πρόσωπο με πρόσωπο, ανακοίνωσε χθες αργά η τουρκική προεδρία σε ένα δελτίο τύπου, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, «ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους (Βλαντίμιρ) Πούτιν συμφώνησαν στη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σχετικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει «κάθε αναγκαία συνεισφορά» για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και τη «βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή».

Νωρίτερα χθες, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών, ο Νταβίντ Αρακχάμια, ανακοίνωσε πως ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη στην Τουρκία, χωρίς να διευκρινίσει τον τόπο των συνομιλιών.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής από τη ρωσική πλευρά Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν Τρίτη και Τετάρτη.

Η τουρκική προεδρία δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία των συναντήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ