Ξεκινούν οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στην Τουρκία: Έως την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις

Την 16:00η το απόγευμα αναμένεται να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη οι Ρώσοι διαπραγματευτές για τις τριήμερες συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά με στόχο μια κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για ειρήνευση.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να φτάσει και η ουκρανική αντιπροσωπεία ενώ οι αναλυτικές διαβουλεύσεις αναμένεται να γίνουν αύριο, Τρίτη. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη.

Όπως δήλωσε σήμερα ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος, η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.

«Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυήτριες της ασφάλειάς μας στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιχόρ Ζόκοβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν από ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία.

Μάλιστα, το Κίεβο έχει δηλώσει πως θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θα προσέφεραν στην Ουκρανία προστασία από μια ομάδα συμμάχων σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να συζητήσει για καθεστώς ουδετερότητας στη χώρα στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Συμπλήρωσε πάντως ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να επικυρωθεί η όποια συμφωνία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες την Κυριακή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και το Σάββατο με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Τουρκία φιλοξένησε στην Αττάλεια τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν μίλησε στον Πούτιν για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και για ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στήριξη της διαδικασίας», ανέφερε     Tweet της τουρκικής προεδρίας.

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, η Άγκυρα κατάφερε να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, παρότι είναι μια χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις εναντίον των Ρώσων ολιγαρχών ενώ επιμένει στη χρήση του ρωσικού συστήματος S-400 .

Πηγή: skai.gr