Ουκρανία: Νέες πολλαπλές ρωσικές επιθέσεις σε πολλές πόλεις – Ισοπεδώνεται η Μαριούπολη

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής.

Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Χώρος αποθήκευσης καυσίμων βρίσκεται στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά).

Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε πρακτικά όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενο στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Κατά τον ίδιο, συνεχίζονται οι «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον ουκρανικών πόλεων ενώ η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, ισοπεδώνεται.

Η Ρωσία «δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό», συνέχισε ο κ. Ποντόλιακ, «μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει (την Ουκρανία) από το πρόσωπο της Γης».

Για επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο μιλά Ουκρανός αξιωματικός

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, κατά τον διοικητή των δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές τοποθεσίες.

«Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο αξιωματικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατοικία χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο χωριό Οσκίλ, στην περιφέρεια Ιζιούμ, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της τετραμελής οικογένεια.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Ρωσία μεταφέρει κι άλλους πυραύλους στη Λευκορωσία (ουκρανικό γενικό επιτελείο)

Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε.

Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα Ισκαντέρ μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.

Η πληροφορία που δημοσιοποίησε το ουκρανικό επιτελείο είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Το Ισκαντέρ είναι αυτοκινούμενο σύστημα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και πυραύλων Κρουζ. Σύμφωνα με ειδικούς, διαθέτει τη δυνατότητα να παραπλανά τα ραντάρ και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με τη χρήση αντιμέτρων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί τους Ουκρανούς εναντίον κάθε συνεργασίας με τη Ρωσία, μιλά για «προδότες»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους συμπατριώτες του εναντίον κάθε συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους απηύθυνε αυστηρό μήνυμα πως τους «φαινομενικά ανόητους» οι οποίοι είπε πως συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτοί (σ.σ. οι Ρώσοι) απορρίπτουν ακόμη και τον δικό τους λαό. Τι νομίζετε πως θα κάνουν με τους ξένους προδότες;»

Διεμήνυσε στους Ουκρανούς που το σκέφτονται να επανεξετάσουν τη στάση τους. «Ξέρω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πολυσκέφτονται τα πράγματα».

«Αλλιώς δεν θα γίνονταν προδότες».

Αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις από την πόλη όπου ζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Τσερνόμπιλ

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης νωρίς σήμερα το πρωί.

Το Σάββατο ο Ολεξάντρ Παβλιούκ κυβερνήτης της περιφέρειας όπου βρίσκεται το Σλάβουτιτς είχε ανακοινώσει ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.

«Ολοκλήρωσαν το έργο τους όποτε αποχώρησαν», επεσήμανε ο Γιούρι Φομίτσεφ, δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

«Επιθεώρησαν την πόλη, σήμερα ολοκλήρωσαν το έργο τους και αποχώρησαν. Δεν υπάρχει κανένας (Ρώσος στρατιώτης) στην πόλη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Ο Φομίτσεφ, που στο βίντεο εμφανίζεται να κάθεται μπροστά από δύο σημαίες: μία της Ουκρανίας και μία της ΕΕ, πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εργάζεται και δεν συνεργάζεται με τους Ρώσους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Παβλιούκ είχε επισημάνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απαγάγει τον δήμαρχο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ