Μηχανισμό για την απορρόφηση των αυξήσεων στην ενέργεια σχεδιάζει η κυβέρνηση

«Παράθυρο» για επιπλέον μηχανισμό απορρόφησης των αυξήσεων στην ενέργεια, εντός του Μαΐου σημειωτέον, άνοιξε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον τ/σ “Σκάι”.

Επί λέξει σημείωσε, «ζόρια είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, αλλά μελετάμε μηχανισμούς για να απορροφήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και τα τιμολόγια. Αυτά είναι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται και θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα, προς τον Μάιο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είχε πει, «κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, δεν είναι ελληνικό, γνωρίζουμε το μηχανισμό που το έχει προκαλέσει». Επαναλαμβάνοντας επίσης ότι «στην Ελλάδα έχουμε ενεργοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, από το φθινόπωρο έχουν ξεκινήσει στοχευμένες παροχές», σημείωσε επιπλέον: Κκαλύπτουμε το 70-80% των αυξήσεων στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και το 50% των αυξήσεων στις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις αυξήσεις, είναι πολύ μεγάλες. Το συνολικό κόστος των επιβαρύνσεων στην οικονομία προσεγγίζει τα 14 δισ. ευρώ, τα μεγέθη είναι τεράστια. Μέχρι τώρα έχουμε δώσει ένα σημαντικό ποσό ενισχύσεων, προσπαθούμε να είναι στοχευμένο στους πιο ευάλωτους», ανέφερε ενώ για τις επιχειρήσεις ειδικότερα, τον Απρίλιο δίνεται αναδρομική ανακούφιση από τον Ιανουάριο.

Τέσσερις μεταρρυθμίσεις

Παραλλήλως, ο υπουργός Επικρατείας εστίασε και στις τέσσερις βασικές, όπως τις χαρακτήρισε, μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η πρώτη που ψηφίστηκε ήδη, αφορά στον μετασχηματισμό του πρώην ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με ένα βασικό στόχο, όπως τον περιέγραψε: «Να τον μετατρέψουν σε ένα μηχανισμό που θα δίνει δουλειές, ο ΟΑΕΔ δυστυχώς δεν επιτελούσε αυτό το σκοπό, ήταν κυρίως ένας οργανισμός επιδομάτων στους ανέργους και λειτουργούσε ως παγίδα ανεργίας». Εν προκειμένω, «δίνουμε συγκεκριμένα κίνητρα, δίνουμε για πρώτη φορά επίδομα εργασίας» δήλωσε επίσης, ενώ με δεδομένο το «μεγάλο ποσοστό αδήλωτης εργασίας», η κυβέρνηση καλεί τον πολίτη που δεν εργάζεται, «να βγει από το καθεστώς ανεργίας και θα τον επιβραβεύσουμε αν το κάνει, με το επίδομα εργασίας». Για τους μακροχρόνιους ανέργους, ο Ά.Σκέρτσος παρατήρησε πως χρειάζονται περισσότερη κατάρτιση, ενώ υπογράμμισε και το επίδομα που θα δοθεί για την κατάρτιση ατομικού σχεδίου (προφίλ, δεξιότητες κλπ).

Στο σημείο αυτό, όμως, εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είναι εκτός τόπου και χρόνου οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το βασικό πρόβλημα της εποχής και της αγοράς εργασίας είναι η έλλειψη σύγχρονων δεξιοτήτων -και δουλειά του κράτους είναι να ενδυναμώσει τους ανέργους με νέες δεξιότητες». Μάλιστα, συνέχισε, τα προγράμματα αυτά, ύψους 1 δισ., χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η δεύτερη κυβερνητική μεταρρύθμιση που συναντάται με την πρώτη στο θέμα της απόκτησης δεξιοτήτων, όπως είπε, είναι η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ένα νόμο που «θα οδηγήσει σε σύγχρονα, καλά δημόσια πανεπιστήμια». Συγκεκριμένα θα δίνονται δυνατότητες που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά όχι στην Ελλάδα, π.χ. να μπορεί να παίρνει ένας φοιτητής μαθήματα κι από άλλο Τμήμα ή το διπλό πτυχίο. «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αποφοίτους με πρόσθετες δεξιότητες», συμπέρανε.

Τρίτη μεταρρύθμιση είναι το «σημαντικό νομοσχέδιο» στην πρωτοβάθμια υγεία με αναβάθμιση του οικογενειακού γιατρού, το οποίο «θα απαντήσει στο πρόβλημα που είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας: έχουμε ανθρώπους που δεν έχουν καλή εικόνα της ατομικής τους υγείας, δεν έχουν σωστή συμβουλευτική σε οικογενειακό πλαίσιο και καταλήγουν να νοσούν και να πηγαίνουν στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα. Αυτός είναι ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, να παρακολουθεί τακτικά την υγεία κάθε πολίτη και να τον καθοδηγεί».

Η τέταρτη μεταρρύθμιση αφορά στη Δικαιοσύνη, με τον νέο κώδικα δικαστηρίων, που θα φέρει «σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία τους». Με αφορμή δε, την απόλυση δύο δικαστών λόγω των πολύ μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι «υπάρχει πλέον ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο αξιολόγησης και των δικαστών, κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί στο κενό. Δεν θα μπορεί να προάγεται ένας δικαστής με μεγάλες εκκρεμότητες, αν δεν έχει παρακολουθήσει και ολοκληρώσει συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης. Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη δικαιοσύνη», τόνισε και προσέθεσε:

«Η ποιότητα των αποφάσεων είναι δεδομένη, το πρόβλημα είναι η ταχύτητα και έχει να κάνει με τον έλεγχο που γίνεται στη λειτουργία κάθε δικαστηρίου. Η Δικαιοσύνη, όπως και κάθε τομέας της δημόσιας διοίκησης, είναι οι άνθρωποί της».

Πέραν των παραπάνω ο Ά.Σκέρτσος αναφέρθηκε στην εφαρμογή του κινητού “panic button”, σε πρώτη φάση πιλοτικά, σε γυναίκες που έχουν ήδη πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Τα κινητά αυτά θα είναι συνδεδεμένα με τα έξι ειδικά τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ερωτηθείς, τέλος, για τα εκλογικά σενάρια, αφού επανέλαβε ότι «ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί ρητά για το χρόνο των εκλογών», δήλωσε εν κατακλείδι: «εΕναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκλογές» με την πρόσθετη επισήμανση ότι έπεται ένας χρόνος «με πολλές πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ