Ουκρανία: Πολιορκία του εργοστασίου Azovstal – Νέα διορία να παραδοθούν οι υπερασπιστές του

Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη μέχρι σήμερα το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), αν θέλουν να ζήσουν.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, πως τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονται σε υπόγεια καταφύγια στο Azovstal και πρόσθεσαν πως η Ρωσία ρίχνει βαριές βόμβες στο εργοστάσιο αυτό στη Μαριούπολη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σήμερα δήλωση με την οποία καλεί τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές, που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο, να παραδοθούν.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα ζήτησε από τα στρατεύματα να αποσυρθούν από τη χαλυβουργία από τις 14:00 ως τις 16:00 (ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας) «χωρίς εξαίρεση, χωρίς όπλα και χωρίς πυρομαχικά».

Νωρίτερα σήμερα υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να καταλάβουν με έφοδο τη χαλυβουργία και να την θέσουν υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατόν.

Φιλορώσοι αυτονομιστές πολιορκούν το εργοστάσιο

Δυνάμεις αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, πραγματοποιούν έφοδο στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλουμενο σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν.

Οι αυτονομιστές έχουν στόχο να «απελευθερώσουν» το εργοστάσιο το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ένας άλλος αυτονομιστής, ο Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με το RIA.

Η Μόσχα ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της νύκτας έπληξε 1.260 στόχους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως στη διάρκεια της νύκτας πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε εκτεταμένη επίθεση στο Ντονμπάς.

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων εξουδετέρωσαν 13 οχυρές θέσεις των μονάδων του ουκρανικού στρατού», καθώς και «συγκεντρώσεις» στρατευμάτων κοντά στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Εξάλλου «η αεροπορία των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας έπληξε 60 στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», κυρίως 53 σημεία συγκέντρωσης στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού και τρία κέντρα διοίκησης, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το ρωσικό πυροβολικό στόχευσε από την πλευρά του 1.260 ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις και εγκαταστάσεις, κυρίως στις περιφέρειες του Μικολάγιφ και της Ζαπορίζια (νότια Ουκρανία).

Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει πως έπληξε εκεί 25 θέσεις διοίκησης του στρατού, αποθήκες πυρομαχικών, δύο πυραυλικά συστήματα Bouk-M1 και 1.214 σημεία συγκέντρωσης στρατευμάτων.

Το υπουργείο υποστηρίζει επίσης ότι κατέστρεψε ακόμη δύο αποθήκες πυραύλων Totchka-U στις τοποθεσίες Τσέρβονα Πολιάνα (ανατολική Ουκρανία, περιφέρεια του Λουγκάνσκ) και Μπαλακλίια (βορειοανατολική Ουκρανία, περιφέρεια του Χάρκοβου).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ