ΕΕ: Σύντομα σε λειτουργία νέοι τερματικοί σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία

Στην επιτακτική ανάγκη της διαφοροποίησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα εστίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην Ελλάδα μιλώντας για τους νέους τερματικούς σταθμούς LNG. Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της, αλλά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και όσον αφορά στα αποθέματα τροφίμων».

Ειδικά, τόνισε ότι «η κλιματική κρίση δεν μπορεί να περιμένει. Τώρα, όμως, είναι προφανείς και οι γεωπολιτικοί λόγοι. Πρέπει να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα».

«Το ίδιο ισχύει και για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού μας με φυσικό αέριο, έναν άλλο πυλώνα της REPowerEU. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, η Ευρώπη συνάπτει νέες συμφωνίες με αξιόπιστους προμηθευτές σε όλον τον κόσμο. Τον Μάρτιο συμφώνησα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Περισσότερο LNG και φυσικό αέριο μέσω αγωγών θα προέλθει επίσης από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία νέοι τερματικοί σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο και Πολωνία, όπως και νέες διασυνδέσεις» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του υδρογόνου.

«Είμαστε μάρτυρες στο ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της. Και αυτό έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Δυστυχώς, βλέπουμε το ίδιο μοτίβο να εμφανίζεται και στην επισιτιστική ασφάλεια», επεσήμανε η ίδια.

Όπως ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν, τα χωράφια με σιτηρά στην Ουκρανία έχουν καεί και «στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία ο στρατός του Κρεμλίνου κατάσχει αποθέματα σιτηρών και μηχανήματα».

«Σήμερα, το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει αποθήκες σιτηρών σε όλη την Ουκρανία, εσκεμμένα. Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα αποκλείουν ουκρανικά πλοία γεμάτα σιτάρι και ηλιόσπορους. Οι συνέπειες αυτών των επαίσχυντων πράξεων είναι εκεί για να τις δουν όλοι. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού εκτοξεύονται. Και είναι οι εύθραυστες χώρες και οι ευάλωτοι πληθυσμοί που υποφέρουν περισσότερο», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως τόνισε, η Ρωσία συσσωρεύει τις δικές της εξαγωγές τροφίμων ως μία μορφή εκβιασμού, εμποδίζει τις προμήθειες για να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές ή εμπορεύεται σιτάρι με αντάλλαγμα την πολιτική υποστήριξη. «Αυτό λέγεται χρήση της πείνας και των σιτηρών για την άσκηση εξουσίας», συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε την ανάγκη για κινητοποίηση μεγαλύτερης συνεργασίας και υποστήριξης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. «Η παγκόσμια συνεργασία είναι το αντίδοτο στον εκβιασμό της Ρωσίας», υπογράμμισε.

Τέλος, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι συνεργάζεται με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, για τη διοργάνωση εκδήλωσης σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια και τις λύσεις στην Ευρώπη και στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ