ΗΠΑ: Εντοπίστηκε εκπληκτικά διατηρημένο υπόλειμμα δεινοσαύρου που «είδε» τον αστεροειδή της «αποκάλυψης»

Οι επιστήμονες παρουσίασαν ένα εκπληκτικά διατηρημένο πόδι δεινοσαύρου, σύμφωνα με το BBC. Το κάτω άκρο, πλήρες και καλυμμένο με δέρμα, είναι μόνο μία από μια σειρά αξιοσημείωτων ανακαλύψεων που έγιναν στο Tanis, την τοποθεσία απολιθωμάτων της αμερικανικής πολιτείας της Βόρειας Ντακότα.

Αλλά δεν είναι μόνο η τέλεια διατηρημένη κατάστασή τους που προσελκύει την προσοχή, αλλά και η τέλεια σύνδεση με τη θεωρία ότι αυτά τα πλάσματα πέθαναν και καλύφθηκαν από τη γη ακριβώς την ημέρα που ένας γιγάντιος αστεροειδής χτύπησε τη Γη.

Όλα συνέβησαν πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, όταν η βασιλεία των δεινοσαύρων τελείωσε απότομα και ξεκίνησε η άνοδος των θηλαστικών.

Πολύ λίγα υπολείμματα δεινοσαύρων έχουν βρεθεί τέλεια διατηρημένα σε βράχους που χρονολογούνται από τα τελευταία χιλιάδες χρόνια πριν από την πρόσκρουση. «Το να έχεις ένα αντίγραφο του ίδιου του κατακλυσμού είναι εξαιρετικό», λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές λένε ότι μαζί με αυτό το πόδι, βρήκαν ψάρια που κατάπιαν τα υπολείμματα που έπεσαν στο νερό μετά την πρόσκρουση.

Στο σημείο ανακαλύφθηκαν ένα απολίθωμα χελώνας κολλημένο σε ξύλινο πάσσαλο, υπολείμματα μικρών θηλαστικών και τα λαγούμια που έφτιαξαν, δέρμα κερασφόρου τρικεράτου και νεοσσός ιπτάμενου πτερόσαυρου μέσα σε αυγό.

Μια ευρέως αποδεκτή θεωρία στον κόσμο των ερευνητών δείχνει ότι ένας αστεροειδής με διάμετρο περίπου 12 χιλιομέτρων χτύπησε τον πλανήτη μας και προκάλεσε την τελευταία μαζική εξαφάνιση των μεγάλων ζωντανών όντων εκείνης της εποχής.

Το σημείο της πρόσκρουσης εντοπίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού, ανοιχτά της χερσονήσου Γιουκατάν. Απέχει περίπου 3.000 χιλιόμετρα από την τοποθεσία Τάνης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τοποθεσία απολιθωμάτων στη Βόρεια Ντακότα περιέχει ένα χαοτικό μείγμα.

Τα υπολείμματα ζώων και φυτών φαίνεται ότι κυλήθηκαν από το νερό ενός ποταμού, μαζί, σε ένα λάκκο όπου είχαν αποτεθεί ιζήματα, κατά τη διάρκεια αδιανόητων τελλουρικών κινήσεων. Οι υδρόβιοι οργανισμοί αναμειγνύονται με πλάσματα στη στεριά, λένε οι επιστήμονες.

Τα απολιθώματα οξύρρυγχων και poisson pagaie το δείχνουν αυτό. Εμφανίζουν μικρά σωματίδια λιωμένου βράχου στα βράγχια τους, που προκύπτουν από την αποκαλυπτική πρόσκρουση, και τα οποία αργότερα έφτασαν στο νερό.

Τα σωματίδια αναγνωρίστηκαν με ραδιομετρική χρονολόγηση και μπορούσε να προσδιοριστεί η θέση της πρόσκρουσης (Κόλπος του Μεξικού).

Ο καθηγητής Paul Barrett, ειδικός στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, μελέτησε το πόδι του δεινοσαύρου. «Είναι ένας Θεσελόσαυρος. Είναι από μια ομάδα για την οποία δεν είχα κανένα προηγούμενο αρχείο για το πώς έμοιαζε το δέρμα του, και δείχνει πολύ κατηγορηματικά ότι αυτά τα ζώα ήταν πολύ φολιδωτά, σαν σαύρες. Δεν είχαν φτερά όπως άλλοι σύγχρονοι, κρεατοφάγοι δεινόσαυροι. Αυτό το πόδι αποδεικνύει ότι απλά ξεσκίστηκε πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποια ασθένεια, δεν υπάρχουν εμφανείς παθολογίες η σημάδια από δαγκώματα και δεν λείπουν κομμάτια » είπε.

«Οπότε το καλύτερο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα είναι ότι αυτό το ζώο πέθανε ακαριαία».

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτός ο δεινόσαυρος πέθανε πραγματικά την ημέρα που ο γιγαντιαίος αστεροειδής χτύπησε τη Γη ως άμεσο αποτέλεσμα του κατακλυσμού που ακολούθησε. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτό είναι πολύ πιθανό, δεδομένης της θέσης του άκρου στο ίζημα.

«Αν αυτή είναι η πραγματικότητα, τότε θα ήταν μια πραγματική ανακάλυψη», λένε.

Αλλά ο καθηγητής Steve Busatte του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου είπε ότι είναι κάπως δύσπιστος για την ώρα. Λέει ότι είναι πιθανό, για παράδειγμα, τα ζώα που πέθαναν πριν από την πρόσκρουση να βγήκαν στην επιφάνεια από το βίαιο γεγονός εκείνης της ημέρας και στη συνέχεια να τάφηκαν εκ νέου με τρόπο που έκανε τον θάνατό τους να φαίνεται ταυτόχρονος με αυτό το γεγονός.

Πηγή: ertnews.gr