Ισχυρή ηλιακή έκλαμψη εκτόξευσε ο Ήλιος που θα «χτυπήσει» την Γη

Ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας Χ (η ισχυρότερη) σημειώθηκε χθες 10 Μαΐου στον Ήλιο από μια ενεργή ηλιακή κηλίδα η οποία “βλέπει” προς τον πλανήτη μας.

Το φαινόμενο, που χαρακτηρίζεται ως ηλιακή έκλαμψη, είναι ηλιακά φορτισμένα σωματίδια συνοδευόμενα από στεμματική έκρηξη μάζας, που αναμένεται να πλήξουν τη Γη τις επόμενες μέρες. Υπολογίστηκε ότι έχει μέγεθος Χ1,5 και είναι μια ακόμα από τις πολλές που έχει κάνει ο Ήλιος τον τελευταίο μήνα.

Η έκρηξη καταγράφηκε από την κάμερα του Ηλιακού Δυναμικού Παρατηρητηρίου (Solar Dynamics Observation) της NASA με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) να προειδοποιεί για πιθανές ραδιοφωνικές διακοπές στα βραχέα κύματα στην περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού, σύμφωνα με το space.com.

Επίσης εντυπωσιακές εικόνες του Σέλαος μπορούν να παρατηρηθούν κυρίως σε περιοχές κοντά στον Βόρειο Πόλο όπως η Γροιλανδία, η Ισλανδία, η Σκανδιναβία, η Σιβηρία, ο Καναδάς και η Αλάσκα, ή και σε πιο χαμηλές περιοχές.

Οι εκλάμψεις αυτές είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας, η οποία δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και να βλάψει τους ανθρώπους, αλλά –αν είναι αρκετά ισχυρή όπως η συγκεκριμένη– είναι δυνατό να προκαλέσει ατμοσφαιρική διαταραχή, δηλαδή στον διαστημικό “καιρό” και κατ’ επέκταση προβλήματα στο στρώμα όπου “ταξιδεύουν” τα σήματα GPS και επικοινωνιών.

Ηλίας Σιατούνης