Λ. Μενδώνη: Ανιστόρητοι οι ισχυρισμοί του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Για τους πρόσφατους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μίλησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

Η υπουργός χαρακτήρισε ανιστόρητους τους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Γλυπτά βρίσκονταν πεσμένα στα ερείπια του Παρθενώνα, απ’ όπου τα ανέσυρε ο Έλγιν. Όπως είπε, «Υπάρχουν αδιάψευστα αρχαιολογικά τεκμήρια. Είναι αστείοι ισχυρισμοί και δεν μπορούν να σταθούν. Εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, η Ελληνική Κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις».

Η Υπουργός επανέλαβε τη μόνιμη θέση μας ότι της Ελλάδος ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακριβώς λόγω των συνθηκών που εκλάπησαν τα Γλυπτά. Και τόνισε ότι η Συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Αυτόνομη Κυβέρνηση της Σικελίας με τη συναίνεση της Ιταλικής Δημοκρατίας, αποτελεί καλή πρακτική. Επανέλαβε τέλος, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει σε έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο.