Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Αναντολού Εφές

Ο Εργκίν Αταμάν έλεγε και ξανάλεγε πως η ομάδα του Αναντολού Εφές θα κατακτήσει back to back τίτλους και τελικά οι παίκτες του τον δικαίωσαν το βράδυ του Σαββάτου (21/5). Η περυσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Κολωνία… το ξανάκανε και έγινε η πρώτη ομάδα που το πετυχαίνει μετά τον Ολυμπιακό της διετίας 2012 και 2013. Στον 3ο τελικό της Ιστορίας της και σε πέντε φάιναλ φορ, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης, επικράτησε με 58-57 της πολυνίκη της διοργάνωσης Ρεάλ Μαδρίτης με 10 τίτλους, και ανέβηκε για δεύτερη φορά στην Ιστορία της στην κορυφή της Ευρώπης, οι οποίες είναι και διαδοχικές.

Στην τελευταία επίθεση, η Ρεάλ δεν έκανε φάουλ στους παίκτες του Αταμάν, ο Λάρκιν μετά από ασίστ του Μίτσιτς, αστόχησε στα 5΄΄ από τη γωνία, ο Σίνγκλετον κατέβασε την μπάλα με υπερπροσπάθεια, αυτή κατέληξε στα χέρια του Ελίτζα Μπράιαντ, με τον Ταβάρες να μένει… άπραγος και χωρίς τίτλο.

Ο Τιμπόρ Πλάις πέτυχε 10 πόντους στην 4η περίοδο (19π. και 7ρ. στο σύνολο), ενώ ο Βασίλιε Μίτσιτς σημείωσε 23 πόντους (4/7 τρίποντα) στη Stark Arena και αναδείχτηκε για δεύτερη διαδοχική φορά MVP του φάιναλ φορ. Ο Σέρβος γκαρντ που στον ημιτελικό είχε «σκοτώσει» τον Ολυμπιακό με τρίποντο στο τέλος, παρέλαβε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη από τον «θρύλο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Βασίλη Σπανούλη. Μάλιστα, από απόψε (21/5) ανήκει στο κλαμπ των Κούκοτς, Μποντιρόγκα και Σπανούλη! Ο Σέιν Λάρκιν πρόσθεσε 10 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Από τη Ρεάλ Μαδρίτης που τέλειωσε το ματς με 6/33 τρίποντα, ο Ταβάρες είχε 14 πόντους και 11 ριμπάουντ, ενώ 9 πρόσθεσε ο Σέρχιο Γιουλ. Ο Γιαμπουσέλε είχε 0/6 τρίποντα…

Τα δεκάλεπτα: 15-14, 34-29, 42-40, 57-58

Mε τον Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος εκτός, λόγω του τραυματισμού του στον αστράγαλο στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα, ο Λάσο ξεκίνησε στο «1» τον Αμπάλδε, κι ενώ δεν έβαλε στη δωδεκάδα τον Τομά Ερτέλ. Στην αρχική πεντάδα της Ρεάλ εκτός του Αμπάλδε ξεκίνησαν και οι Χάνγκα, Ντεκ, Γιαμπουσέλε και Ταβάρες. Ο Αταμάν είχε βασικούς τους Λάρκιν, Μίτσιτς, Άντερσον, Μοερμάν και Πλάις.

Ο Ταβάρες έκανε πάρτυ στη ρακέτα στην 1η περίοδο, σημειώνοντας 12 πόντους (5/7 δίποντα, 2/2 βολές) από τους 15 της ισπανικής ομάδας, και μαζεύοντας 7 ριμοάουντ για τη «βασίλισσα», την ώρα που η Εφές πήρε 6 πόντους από τον Σέιν Λάρκιν και 6 από τον Βασίλιε Μίτσιτς. Και μπορεί το τέλος της 1ης περιόδου να βρήκε κοντά στο σκορ τις δύο φιναλίστ (15-14), αλλά ο Λάσο είχε κρατήσει ξεκούραστους τους βετεράνους Σέρχιο Γιουλ (αγωνίστηκε 1:52), Φαμπιάν Κοζέρ (δεν μπήκε καθόλου) και Ρούντι Φερνάντεθ (22΄΄). Βέβαια, η πολυνίκης της διοργάνωσης Ρεάλ Μαδρίτης δεν μπορούσε να καυχιέται για το ποσοστό της έξω από τα 6.75, με 0/8. Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης, από την άλλη έδειχνε να έχει πρόβλημα στο επιθετικό ριμπάουντ (1 έναντι 7 της Ρεάλ), αφού δεν έβρισκε απαντήσεις στον κυρίαρχο Ταβάρες.

Σίνγκλετον, Μίτσιτς και Ντάνστον πήραν πρωτοβουλίες στις αρχές της 2ης περιόδου για την Εφές (22-22). Οι Κοζέρ, Φερνάντεθ και Ράντολφ απάντησαν, όμως με σερί (7-0) για τη Ρεάλ (29-22). Οι παίκτες του Λάσο έπαιζαν ομαδικά, είχαν 5 ασίστ στο δεύτερο δεκάλεπτο, όμως οι Λάρκιν και Μίτσιτς βγήκαν μπροστά μειώνοντας σε 31-29. Ο Άντονι Ράντολφ με τρίποντο στο τέλος διαμόρφωσε το σκορ του ημιχρόνου (34-29).

Ένα χαμηλό επιμέρους σκορ 8-11 παρακολούθησαν οι φίλαθλοι στην 3η περίοδο. Πλέον, οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο και στη Stark Arena έπεφταν κορμιά. Η Ρεάλ βρέθηκε στο +8 (37-29) με Ταβάρες και Αμπάλντε, ενώ μετά το δίποντο του Πλάις, το τρίποντο του Άνταμ Χανγκά έφερε στο +9 την ισπανική ομάδα (40-31). Και τότε ο Γερμανός σέντερ, Τιμπόρ Πλάις, με 5 διαδοχικούς πόντους κράτησε «ζωντανή» την Εφές (40-36) σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Και με τον Μίτσιτς να σημειώνει 4 ακόμη πόντους, η τουρκική ομάδα μείωσε στο καλάθι (42-40), με τον Σέρβο να έχει φτάσει τους 17 προσωπικούς πόντους. Το κακό για τη Ρεάλ ήταν ότι ο Ταβάρες χρεώθηκε με τρίτο φάουλ και ο Λάσο υποχρεώθηκε να τον αποσύρει στον πάγκο, ρίχνοντας τον Πουαριέ στο παρκέ. Μετά το φάουλ του Άντερσον στον Ρούντι Φερνάντεθ δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα στον πρώτο και τον Πουαριέ, αφού ο σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης απώθησε τον αντίπαλό του. Οι διαιτητές έδωσαν από ένα αντιαθλητικό φάουλ σε Άντερσον και Πουαριέ, αλλά τίποτα δεν άλλαξε, με τις δύο ομάδες να είναι άστοχες μέχρι την ολοκλήρωσης της 3ης περιόδου.

Με πέντε σερί πόντους (Μίτσιτς και Σίνγκλετον) η Εφές βρέθηκε στο +3 στις αρχές της 4ης περιόδου (42-45). Έκτοτε, το ματς θα ήταν… θρίλερ. Οι Ντεκ Γιουλ και Πουαριέ απαντούσαν σε κάθε προσπάθεια της Εφές να ξεφύγει, με τον Τιμπόρ Πλάις να είναι «πύργος» για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν και να πετυχαίνει 8 πόντους μέχρι το 50-53. Ο Ντεκ με τρίποντο ισοφάρισε, 53-53 για τη Ρεάλ, αλλά ο Μίτσιτς απάντησε έξω από τα 6.75, 53-56. Κοζέρ και Ταβάρες είχαν από μία εύστοχη βολή (55-56) και ο Πλάις φώναξε και πάλι «παρών», 55-58. Στα 45΄΄ ο Σέρχιο Γιουλ μείωσε σε 57-58 για τη «βασίλισσα» και στην τελευταία επίθεση, ο Λάρκιν μετά από ασίστ του Μίτσιτς, αστόχησε στα 5΄΄ από τη γωνία, ο Σίνγκλετον κατέβασε την μπάλα με υπερπροσπάθεια, αυτή κατέληξε στα χέρια του Ελίτζα Μπράιαντ, με τον Ταβάρες να μένει… άπραγος και χωρίς τίτλο.

Διαιτητές: Λαμόνικα (Ιταλία), Ρίζικ (Ουκρανία), Γκίτις (Λιθουανία)

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Πάμπλο Λάσο): Κοζέρ, Ράντολφ 6 (2), Φερνάντεθ 2, Αμπάλδε 2, Χάνγκα 5 (1), Ντεκ 5 (1), Πουαριέ 5, Ταβάρες 14, Γιουλ 9 (1), Γιαμπουσέλε 3, Τέιλορ 3 (1)

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Εργκίν Αταμάν): Λάρκιν 10 (1), Μπομπουά, Σίνγκλετον 4, Μπράιαντ, Μοερμάν, Πλάις 19 (1), Μίτσιτς 23 (4), Άντερσον, Ντάνστον 2.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ