Πρωταθλητής για 10η σερί χρονιά ο Ολυμπιακός στην υδατοσφαίριση

Τον δέκατο συνεχόμενο τίτλο της και 26ο από καταβολής της Α1 κατηγορίας (την περίοδο 1986-87) πανηγύρισε η ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού. Επικρατώντας 14-12 στα πέναλτι της Βουλιαγμένης (κ.α. 10-10) στο κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» του Πειραιά, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το 3-0 στους τελικούς των πλέι-οφ και ολοκλήρωσαν με νταμπλ (για πέμπτη διαδοχική χρονιά) μία σεζόν που σημαδεύτηκε από τον αποκλεισμό τους από το final-8 του Champions League.

Μετά από έντεκα χρόνια στο «τιμόνι», ο Θοδωρής Βλάχος κάθησε σήμερα για τελευταία φορά στον «ερυθρόλευκο» πάγκο και πανηγύρισε το 23ο τρόπαιό του (δέκα πρωταθλήματα, εννέα κύπελλα, τρία σούπερ καπ, ένα Champions League). Ο Βολιώτης τεχνικός θα αφοσιωθεί πλέον στα καθήκοντα του ομοσπονδιακού προπονητή, αφήνοντας πίσω του μία «βαριά» κληρονομιά για τον διάδοχό του.

Η Βουλιαγμένη εμφανίστηκε βελτιωμένη στον τομέα που της κόστισε πάρα πολύ στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς, δηλαδή στον παίκτη παραπάνω. Αφότου ο Καλογερόπουλος άνοιξε το σκορ στα ίσια και ο Ολυμπιακός απάντησε με τέρματα του Κολόμβου από τα 2μ. και του Γκίλλα σε παίκτη παραπάνω, οι παίκτες του Χέρβο Κόλιανιν αξιοποίησαν τρεις συνεχόμενες φορές το αριθμητικό πλεονέκτημα που εξασφάλισαν και με γκολ των Τρούλου, Χαλυβόπουλου και Αλαφραγή προηγήθηκαν 4-3 (ενδιάμεσα είχε σκοράρει ο Μουρίκης, επίσης σε παίκτη παραπάνω, όπου όμως οι γηπεδούχοι είχαν 2/6 στο πρώτο ημίχρονο). Με πιεστική άμυνα στα «ερυθρόλευκα» ατού -κυρίως τους Φιλίποβιτς και Φουντούλη- και τον Τζωρτζάτο για άλλη μία φορά σε πολύ καλή μέρα, ο ΝΟΒ έφτασε και στο +2 με τον Σκουμπάκη, πριν διαμορφώσει ο Γενηδουνιάς με έναν «κεραυνό» από την περιφέρεια το 5-4 του ημιχρόνου.

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ο Φιλίποβιτς βρήκε για μία φορά χώρο να σουτάρει και ισοφάρισε, αλλά η Βουλιαγμένη αντέδρασε άμεσα και ξαναπήρε προβάδισμα δύο τερμάτων, χάρη σε γκολ του Σκουμπάκη με πέναλτι και του Κουρούβανη σε κόντρα, που ξεκίνησε από κλέψιμο σε άμυνα με παίκτη λιγότερο. Ο Ολυμπιακός σκόραρε επιτέλους στον παραπάνω με τον Φουντούλη και ο Φιλίποβιτς που «πήρε μπρος» ισοφάρισε σε 7-7, όμως ο Σέρβος «χαράμισε» με βιαστικό σουτ στον παίκτη παραπάνω (μετά από τάιμ-άουτ μάλιστα) την ευκαιρία να δώσει προβάδισμα στους Πειραιώτες. Ο εξαιρετικός Σκουμπάκης με σουτ από τα 6μ. «έγραψε» το 7-8, ξανά ο Φιλίποβιτς «απάντησε» σε επίθεση με αριθμητικό πλεονέκτημα και οι δύο ομάδες μπήκαν ισόπαλες στο τελευταίο οκτάλεπτο, αφού ο Λόζινα στην εκπνοή «σημάδεψε» από κοντά το δοκάρι σε παίκτη παραπάνω.

Στην τέταρτη περίοδο, ο Ολυμπιακός με ωραίο σουτ του Γκίλλα προηγήθηκε (για πρώτη φορά μετά το 2-1) με 9-8, αλλά ο Καλογερόπουλος έφερε ξανά το ματς στα ίσια. Δύο διαδοχικές αποβολές απέφεραν ισάριθμα γκολ από τους Κολόμβο και Χαλυβόπουλο και το 10-10 δεν άλλαξε στα τελευταία πέντε λεπτά. Οι γηπεδούχοι είχαν διπλή μεγάλη ευκαιρία σε παίκτη παραπάνω, στο τελευταίο λεπτό, όμως το πρώτο σουτ του Γενηδουνιά κατέληξε στο δοκάρι και το δεύτερο του Γκίλλα «φρέναρε» στο τρομερό μπλοκ του Σκουμπάκη, που ουσιαστικά έστειλε το ματς στα πέναλτι (ο Τζωρτζάτος στη φάση αυτή ήταν εκτός θέσης).

Στη «ρώσικη ρουλέτα», οι δύο πιο έμπειροι παίκτες της Βουλιαγμένης, που κλήθηκαν να εκτελέσουν πρώτοι, ήταν οι μοιραίοι. Ο Καπότσης έστειλε τη μπάλα άουτ και ο Μυλωνάκης στο δοκάρι κι έτσι ο Ολυμπιακός, με τους Φιλίποβιτς, Χρυσοσπάθη και Φουντούλη να κάνουν το 3/3, βρέθηκε «αγκαλιά» με τον τίτλο. Παρά την άστοχη εκτέλεση του Γκίλλα και τα γκολ των Καλογερόπουλου και Γκιουβέτση, ο Ντίνος Γενηδουνιάς ευστόχησε στο πέμπτο πέναλτι και «σφράγισε» το δέκατο συνεχόμενο πρωτάθλημα των «ερυθρόλευκων» και τον τελευταίο τίτλο της εποχής Βλάχου.

Τα οκτάλεπτα: 2-3, 2-2, 4-3, 2-2

Στα πέναλτι: 4-2

Διαιτητές: Μοίραλης, Μπιράκης

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γραμματικός, Γκίλλας 2, Γενηδουνιάς 2, Φουντούλης 2, Γούβης, Δερβίσης, Μπούσλιε, Μουρίκης 1, Κολόμβος 2, Χρυσοσπάθης 1, Φιλίποβιτς 4, Σύρμας, Μαθιόπουλος

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ (Χέρβο Κόλιανιν): Τζωρτζάτος, Μυλωνάκης, Αλαφραγκής 1, Γκιουβέτσης 1, Τρούλος 1, Πάπαριτς, Λόζινα, Καλογερόπουλος 3, Χαλυβόπουλος 2, Καπότσης, Κουρούβανης 1, Σκουμπάκης 3, Ανδρεάδης, Καστρινάκης, Σαπουνάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ