Ρολάν Γκαρός: «Έπαιξε με την φωτιά» ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έπαιξε με την φωτιά» στην πρεμιέρα του στο Ρολάν Γκαρός, αλλά δεν… κάηκε. Παρότι βρέθηκε να χάνει 2-0 από τον Λορέντσο Μουζέτι, κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω και να πάρει τη νίκη με 3-2 σετ μετά από τρεις ώρες και 32 λεπτά αγώνα, στην αναμέτρηση με την οποία έπεσε η «αυλαία» του προγράμματος της 3ης ημέρας αγώνων του Γαλλικού Όπεν.

Στο Philippe Chatrier τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά για τον Τσιτσιπά, ο οποίος με σωρεία λαθών έδωσε τη δυνατότητα στο νεαρό Ιταλό να προηγηθεί με 2-0 και να πιστέψει στο θαύμα. Την ώρα.. μηδέν, όμως, ο Έλληνας αντισφαιριστής βρήκε τα ψυχικά αποθέματα ν΄ αντιδράσει κι από τη στιγμή που μείωσε σε 2-1 δεν είχε κανένα πρόβλημα να φτάσει στο στόχο του. Εκμεταλλευόμενος την απειρία, την κούραση καοι την απογοήτευση του 20χρονου Ιταλού έφερε το ματς στα μέτρα του και με 3-2 (7-5, 6-4, 2-6, 3-6, 2-6) έκανε το 3 στα 3 απέναντι στον Μουζέτι.

Ο 23χρονος Έλληνας κατάφερε να μπει έστω και με το δύσκολο τρόπο με το δεξί στην 6η συμμετοχή στο κυρίως ταμπλό του Roland Garros, έχοντας ως στόχο να πάει ένα βήμα πιο πέρα από τις τρεις τελευταίες παρουσίες του στη διοργάνωση. Το 2019 έφτασε μέχρι τους προημιτελικούς, ένα χρόνο μετά στους «τέσσερις» και πέρυσι στον τελικό, όπου είχε ηττηθεί με 3-2 από τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Στην φάση των «64» ο Τσιτσιπάς, ο οποίος πήρε τα 18 από τα τελευταία 25 παιχνίδια, θα βρει απέναντί του τον 25χρονο Τσέχο Ζντένεκ Κόλαρ (νο134 στον κόσμο), ο οποίος νωρίτερα απέκλεισε τον Γάλλο, Λούκα Πούιγ, με 6-3, 4-6, 7-5, 6-4.

Παρότι προηγήθηκε με 4-1 στο πρώτο σετ κι έδειξε ότι θα έφτανε άνετα στο 1-0, από το 5ο game και μετά ο Τσιτσιπάς ήταν αγνώριστος. Με βιαστικές επιλογές, πολλά αβίαστα λάθη και κακό σερβίς, όχι μόνο ξαναέβαλε στο ματς τον αντίπαλό του, αλλά του έδωσε την ευκαιρία να κάνει δύο break και να κλείσει το σετ με 7-5!

Η… κατηφόρα που είχε πάρει ο Έλληνας δεν είχε τέλος. Το δεύτερο σετ ξεκίνημε με τον Μουζέτι να κάνει διπλό break στα σερβίς του Τσιτσιπά, να υπερασπίζεται τα δικά του και να παίρνει καθαρό προβάδισμα με 4-0, φτάνοντας πολύ κοντά στο 2-0. Ο Έλληνας πρωταθλητής έστω και δύσκολα κατάφερε να μειώσει σε 4-1, πήρε πίσω το ένα από τα δύο break του Ιταλού και κρατώντας το σερβίς του ξαναμπήκε στη διεκδίκηση του σετ μειώνοντας σε 4-3!

Ο 20χρονος (νο66 στον κόσμο) προηγήθηκε με 5-4 και σέρβιρε για να κλείσει το σετ. Και παρότι ο Τσιτσιπάς προηγήθηκε με 30-0, ο νεαρός κατάφερε να βρει μεγάλα χτυπήματα μετά το σερβίς του και να κάνει το 6-4, παίρνοντας ξεκάθαρο προβάδισμα για μία μεγάλη νίκη.

Μην έχοντας άλλες επιλογές στη συνέχεια και με την διαμορφωθείσα κατάσταση να μην του αφήνει κανένα περιθώριο ο Έλληνας αντισφαιριστής μπήκε αποφασισμένος στο τρίτο σετ να παίξει… την ύπαρξή του. Προηγήθηκε όπως και στο πρώτο με 3-0 και 4-1, μόνο που αυτή την φορά δεν… «αυτοκτόνησε». Με 13 winners έναντι 5 του αντιπάλου και κάνοντας δύο break, έφτασε άνετα στο 6-2 και στη μείωση του σκορ σε 2-1.

Με τη ψυχολογία στα ύψη και… στριμώχνοντας ακόμη περισσότερο τον Μουζέτι, ο κορυφαίος αντισφαιριστής όλων των εποχών στην Ελλάδα, συνέχισε στο ίδιο πλάνο και στο 4ο σετ. Πήρε πολύ γρήγορα σημαντικό προβάδισμα με 3-0 στα game, αλλά ο νεαρός Μουζέτι δεν το έβαλε κάτω και κάνοντας break στο 5ο game μείωσε σε 3-2.

Σ΄ ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο του σετ, ο Τσιτσιπάς αντέδρασε άμεσα, έκανε αμέσως break και κρατώντας το σερβίς του προηγήθηκε με 5-2, «αγγίζοντας» την ισοφάριση. Το 2-2 δεν άργησε να έρθει (6-3) με τους δύο μονομάχους να «λύνουν τις διαφορές τους» σε 5ο σετ.

Εκεί, όπου και πάλι ο Τσιτσιπάς είχε το «πάνω χέρι» από το ξεκίνημά του, προηγήθηκε με 5-1 κι έφτασε πολύ εύκολα στο 6-2 και στη νίκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ