Το ελικόπτερο Ingenuity κατέγραψε τα συντρίμμια του κελύφους του Perseverance στον Άρη

Το διαστημικό ελικόπτερο Ingenuity κατέγραψε νέες εικόνες από τα συντρίμμια του εξοπλισμού που βοήθησε στην προσεδάφιση του οχήματος Perseverance στον Άρη.

Όπως αναφέρει το CNN, κατά τη διάρκεια της πτήσης του την 19η Απριλίου, το μικρό ελικόπτερο τράβηξε φωτογραφίες του αλεξίπτωτου και του προστατευτικού κελύφους που βοήθησαν το Perseverance να προσεδαφιστεί στον Άρη την 18η Φεβρουαρίου 2021.

Η μελέτη των στοιχείων που επέτρεψαν την ασφαλή προσεδάφιση μπορεί να βοηθήσει τους μηχανικούς που εργάζονται στο πρόγραμμα Επιστροφής Δειγμάτων Άρη, (Mars Sample Return), να προετοιμαστούν για μελλοντικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη που θα απαιτούν προσγείωση ή και εκτόξευση από την επιφάνειά του.

«Η NASA επέκτεινε τις πτητικές λειτουργίες του Ingenuity για την εκτέλεση πρωτοποριακών πτήσεων όπως αυτή», δήλωσε ο Ελληνοαμερικανός Τέντι Τζανέτος, επικεφαλής της ομάδας του Ingenuity στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (JPL) στην Καλιφόρνια.

Κατά τη διάρκεια της εισόδου, της καθόδου και της προσεδάφισης, το διαστημικό σκάφος αντιμετωπίζει καυτές θερμοκρασίες και βαρυτικές δυνάμεις καθώς μπαίνει στην ατμόσφαιρα του Άρη με σχεδόν 20.000 χιλιόμετρα την ώρα.

«Το Perseverance είχε την καλύτερα τεκμηριωμένη προσεδάφιση στον Άρη στην ιστορία, με κάμερες που έδειχναν τα πάντα, από το φούσκωμα του αλεξίπτωτου μέχρι την προσεδάφιση», δήλωσε ο Ίαν Κλαρκ, πρώην μηχανικός συστημάτων του Perseverance και νυν επικεφαλής του Mars Sample Return.

«Οι εικόνες του Ingenuity προσφέρουν μια διαφορετική οπτική γωνία. Εάν επιβεβαιώσουν ότι τα συστήματά μας λειτούργησαν όπως πιστεύαμε ότι θα λειτουργήσουν, ή παρέχουν έστω και ένα σύνολο δεδομένων που θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε για τον σχεδιασμό της επιστροφής δειγμάτων του Άρη, θα είναι καταπληκτικό. Αν όχι, οι εικόνες εξακολουθούν να είναι εκπληκτικές και να μας εμπνέουν», πρόσθεσε.

Το προστατευτικό κέλυφος του οχήματος έπεσε στην επιφάνεια του πλανήτη με ταχύτητα περίπου 126 χλμ/ώρα. Ωστόσο, η προστατευτική του επικάλυψη φαίνεται να έχει μείνει ανέπαφη, όπως και οι 80 αναρτήσεις που συνέδεαν το κέλυφος με το αλεξίπτωτο.

Το πορτοκαλί και λευκό αλεξίπτωτο είναι καλυμμένο από σκόνη, αλλά το κουβούκλιο δεν παρουσιάζει καμία ζημιά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αλεξίπτωτο που έχει χρησιμοποιηθεί στον Άρη μέχρι σήμερα, με πλάτος 21,5 μέτρα.

Κατά την 26η πτήση του, το Ingenuity πέταξε συνολικά 360 μέτρα. Μέχρι στιγμής, έχει καταγράψει 49 λεπτά συνολικού χρόνου πτήσης και έχει διανύσει 6,3 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Πηγή: ertnews.gr