Ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ανθρώπινα κύτταρα: Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Πολλά ερωτήματα γεννά η τεχνολογική εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και η δυνατότητα των εταιριών να μπορούν ήδη να κατασκευάσουν υπολογιστές με ανθρώπινα κύτταρα και ας φαντάζει αυτό σενάριο απο το μέλλον.

Τον Δεκέμβριο του 2021, τα Cortical Labs στη Μελβούρνη ανέπτυξαν ομάδες νευρώνων (εγκεφαλικά κύτταρα) που ήταν ενσωματωμένα σε ένα τσιπ υπολογιστή. Το υβριδικό τσιπ που προκύπτει λειτουργεί επειδή ο εγκέφαλος και οι νευρώνες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τον ηλεκτρισμό.

Στους υπολογιστές πυριτίου, τα ηλεκτρικά σήματα ταξιδεύουν κατά μήκος των μεταλλικών καλωδίων που συνδέουν διάφορα εξαρτήματα μεταξύ τους. Στον εγκέφαλο, οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά σήματα μέσω συνάψεων (ενώσεις μεταξύ νευρικών κυττάρων).

Στο σύστημα Dishbrain, στους υπολογιστές ανθρώπινων κυττάρων που σχεδιάστηκαν από την Cortical Labs, οι νευρώνες καλλιεργούνται σε τσιπ πυριτίου. Αυτοί οι νευρώνες λειτουργούν σαν καλώδια στο σύστημα, συνδέοντας διαφορετικά εξαρτήματα. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι οι νευρώνες μπορούν να αλλάξουν σχήμα, να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν ή να πεθάνουν ως απάντηση στις απαιτήσεις του συστήματος.

Η Cortical Labs πιστεύει ότι τα υβριδικά της τσιπ θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για τους πολύπλοκους τύπους συλλογισμών που οι σημερινοί υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορούν να παράγουν.

Μια άλλη start-up που παράγει υπολογιστές από νευρώνες που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο, η Koniku, πιστεύει ότι η τεχνολογία της θα φέρει επανάσταση σε πολλούς κλάδους, όπως η γεωργία, η υγεία, η στρατιωτική τεχνολογία και η ασφάλεια των αεροδρομίων. Άλλοι τύποι οργανικών υπολογιστών βρίσκονται επίσης στα αρχικά στάδια ανάπτυξης.

Ενώ οι υπολογιστές πυριτίου έχουν μεταμορφώσει την κοινωνία, εξακολουθούν να είναι απαρχαιωμένοι συγκριτικά με τον εγκέφαλο των περισσότερων ζώων. Για παράδειγμα, ο εγκέφαλος μιας γάτας περιέχει 1.000 φορές περισσότερο χώρο αποθήκευσης από ένα κανονικό iPad και μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες ένα εκατομμύριο φορές πιο γρήγορα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, με τα τρισεκατομμύρια νευρωνικές συνδέσεις του, είναι σε θέση να εκτελεί 15 quintilioane (κουϊντσεμύρια) λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο.

Αυτό μπορεί να συνδυαστεί σήμερα μόνο με τεράστιους υπερυπολογιστές που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί μόνο περίπου 20 watt ενέργειας, περίπου όσο μια λάμπα. Θα χρειάζονταν 34 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που παράγουν 500 μεγαβάτ την ώρα για να αποθηκεύσουν την ίδια ποσότητα δεδομένων σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο σε ένα σύγχρονο κέντρο αποθήκευσης δεδομένων.

Οι εταιρείες δεν χρειάζονται δείγματα εγκεφαλικού ιστού από δότες, αλλά μπορούν απλώς να αναπτύξουν τους νευρώνες που χρειάζονται στο εργαστήριο από κανονικά κύτταρα δέρματος, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες βλαστοκυττάρων. Οι επιστήμονες μπορούν να μετατρέψουν κύτταρα σε δείγματα αίματος ή βιοψίες δέρματος σε έναν τύπο βλαστοκυττάρων που μπορεί στη συνέχεια να γίνει οποιοδήποτε είδος κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα.

Αλλά αυτοί οι υπολογιστές ανθρώπινων κυττάρων εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη συναίνεση του δότη. Γνωρίζουν οι άνθρωποι που παρέχουν δείγματα ιστών για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νευρικών υπολογιστών; Χρειάζεται να το γνωρίζουν αυτό για να είναι έγκυρη η συγκατάθεσή τους;

Οι άνθρωποι αναμφίβολα θα είναι πιο πρόθυμοι να δωρίσουν κύτταρα δέρματος για έρευνα παρά εγκεφαλικό ιστό. Ένα από τα εμπόδια στη δωρεά εγκεφάλου είναι ότι θεωρείται ότι συνδέεται με την ταυτότητα. Αλλά σε έναν κόσμο όπου μπορούμε να αναπτύξουμε μίνι εγκεφάλους από σχεδόν οποιονδήποτε τύπο κυττάρου, έχει νόημα να κάνουμε αυτό το είδος διάκρισης;

Μια άλλη σημαντική ηθική σκέψη για τους νευρωνικούς υπολογιστές είναι αν θα μπορούσαν να αναπτύξουν κάποια μορφή συνείδησης και να βιώσουν πόνο. Θα ήταν πιο πιθανό οι νευρωνικοί υπολογιστές να έχουν εμπειρίες από αυτούς που βασίζονται σε πυρίτιο;

Αν και είμαστε στα πρώτα στάδια του νευρωνικού υπολογισμού και έχουμε χρόνο να σκεφτούμε αυτά τα προβλήματα ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει προτού αυτοί οι υπολογιστές ανθρώπινων κυττάρων διαδοθούν ευρέως.

Πηγή: ertnews.gr