Νέο μήνυμα αποφασιστικότητας της Αθήνας στην Άγκυρα: Στις προκλήσεις απαντάμε με ψυχραιμία

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις εξελίξεις, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα μπει σε ανταγωνισμό έντασης. Την ίδια ώρα, το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, την οποία καλεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ακολουθώντας όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πολιτική αρχών που στόχο έχει να ενισχύσει το κύρος της χώρας μας και να ισχυροποιήσει τους διεθνείς συμμάχους μας.

«Δεν πρόκειται να μπούμε σε ανταγωνισμό έντασης και λεκτικές αντιπαραθέσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Υπογράμμισε τις καθαρές τοποθετήσεις συμμάχων και εταίρων καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και των ανυπόστατων ισχυρισμών όσων αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ των διαύλων επικοινωνίας, χωρίς όμως να δέχεται υποδείξεις για τον πως θα ασκεί την εξωτερική της πολιτική. Τόνισε δε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι θα εκπροσωπηθεί η Τουρκία στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή σε επίπεδο υφυπουργού.

«Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση όλες τις προκλήσεις και έτσι θα κάνουμε. Δεν πρόκειται να μπούμε σε ανταγωνισμό έντασης μέσω λεκτικών αντιπαραθέσεων. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία και το αποτέλεσμα. Οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας καταδικάζουν. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο κ. Οικονόμου.

Παράλληλα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 10 το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Παναγιωτόπουλος συγκαλεί την Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της -και κατ’ επέκταση τα πολιτικά κόμματα- για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής εντάσσεται και η συμφωνία που επιτεύχθηκε, ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Γερμανίας, για την αντικατάσταση των παλαιών ανατολιτικό-γερμανικών τεθωρακισμένων που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, με νεότερα γερμανικής κατασκευής και την παράδοση, αμέσως μετά, των παλιών στην Ουκρανία.

Πηγή: ertnews.gr