Ολοκληρώθηκε η σύνοδος των G7: Νέα διεθνής τάξη και μέτρα κατά της Ρωσίας

Με κλιμάκωση της πίεσης στη Ρωσία και μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλούμενης επισιτιστικής κρίσης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε σήμερα η τριήμερη σύνοδος κορυφής της ομάδας των εφτά ισχυρότερων χωρών G7 στο Έλμαου της Βαυαρίας.

Η ομάδα των επτά μεγάλων δυτικών οικονομικών δυνάμεων G7 (HΠΑ, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία) θα διαθέσει έως και πέντε δισεκατομμύρια δολάρια (4,7 δισεκατομμύρια ευρώ) για την καταπολέμηση της πείνας και της απειλούμενης επισιτιστικής κρίσης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι χώρες της G7 συμφώνησαν να εξετάσουν πιθανά ανώτατα όρια τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτό προκύπτει από την τελική δήλωση της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των σημαντικότερων δυτικών βιομηχανικών χωρών στο Έλμαου των βαυαρικών Άλπεων. Οι καθ΄ύλιν αρμόδιοι υπουργοί θα ασχοληθούν με το θέμα και θα επεξεργαστούν συγκεκριμένες προτάσεις.

Η διατύπωση της κοινής δήλωσης της συνόδου G7 αποσκοπεί στη συνεργασία με άλλες χώρες. Η ΕΕ θα διερευνήσει τρόπους μείωσης των τιμών της ενέργειας με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εισαγωγής προσωρινών ανωτάτων ορίων τιμών στις εισαγωγές, αναφέρει η δήλωση. Εκτιμάται ότι αυτό θα ισχύει τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το φυσικό αέριο.

Για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στις αναπτυσσόμενες χώρες, η G7 συμφώνησε σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Στα επόμενα πέντε χρόνια, πρόκειται να διατεθούν 600 δισεκατομμύρια δολάρια (568 δισεκατομμύρια ευρώ) για προγράμματα υποδομής σε φτωχότερες χώρες – σε μεγάλο βαθμό μέσω της κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση εργασίας της συνόδου του G7 αφιερώθηκε στην νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία – ενόψει και της συνόδου κορυφής της G20 των μεγάλων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών τον Νοέμβριο στην Ινδονησία. Μέχρι στιγμής δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό οι ηγέτες της G7 θα λάβουν μέρος σε αυτή τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του, αλλά δεν είναι σαφές, αν θα συμμετάσχει δια ζώσης ή με τηλεσύνδεση.

Πηγή: ertnews.gr