Σε εξέλιξη η κακοκαιρία: Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λάρισας, ξηλώθηκαν στέγες στην Κέρκυρα

Η κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει έως και το Σάββατο, πολλές περιοχές της χώρας με χαρακτηριστικό τις έντονες καταιγίδες και τη χαλαζόπτωση, άφησε ήδη το αποτύπωμα της στη Δυτική και Βόρεια Μακεδονία καθώς και την Ήπειρο. Μηνύματα από 112 εστάλησαν στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Θεσσαλία, Ιόνιο, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Θράκη. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι περιοχές της Λάρισας ενώ πλημμύρισε σπίτι στη Νίκαια. Λόγω των επικίνδυνων φαινομένων που αναμένονται για τα επόμενα 24ωρα, ο Δήμος Καρδίτσας αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά σήμερα Παρασκευή, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κακοκαιρίας. Ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Καταρρακτωδώς βρέχει από τις οκτώ το πρωί στην Κοζάνη χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα. Ο Δήμος προχώρησε νωρίτερα σε καθαρισμό των φρεατίων στην κεντρική πλατεία της πόλης ενώ σε επιφυλακή είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες και η Πολιτική Προστασία που ενημέρωσε και με μήνυμα τους πολίτες για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μετά και την χθεσινή έντονη βροχόπτωση. Περιορισμένα πλημμυρικά φαινόμενα στην Κέρκυρα όπου μικρός ανεμοστρόβιλος ξήλωσε κάποιες στέγες στην περιοχή του Άη Γιώργη Αργυράδων.

Καταιγίδα στα Ιωάννινα όπου έχει ενισχυθεί ο άνεμος και υπάρχει χαμηλή νέφωση, βροχή στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν έντονα φαινόμενα, ανέβηκε η στάθμη του Αμβρακικού στην Αμφιλοχία, σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η Ηλεία όπου αυτή την ώρα επικρατούν νότιοι άνεμοι 6 με 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με το meteo.gr, βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο Ιόνιο. Κατά το υπόλοιπο της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Βόρειο Αιγαίο και στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Κατά τόπους ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα αναμένονται:

έως το μεσημέρι στην Κεντρική και Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία,
από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και
στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας
από τις πρώτες βραδινές ώρες έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στην Κεντρική Μακεδονία

Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στις παράκτιες περιοχές των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη μικρή ενίσχυση φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο και στα νότια τμήματα του Σαρωνικού και Ν. Ευβοϊκού. Στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 4 έως 5 μποφόρ.

Πηγή: ertnews.gr