Σούπερ η «γαλανόλευκη» 3-0 την Κύπρο και φουλ για την πρωτιά

Με μπροστάρη και πάλι τον Τάσο Μπακασέτα (γκολ κι ασίστ), η Ελλάδα επικράτησε εύκολα στο Πανθεσσαλικό των 15.000 θεατών με 3-0 της Κύπρου, έκανε το «3×3» στον όμιλο και παραμένει μόνη πρώτη. Σκόραραν και οι Παυλίδης, Λημνιός (έφυγε με φορείο στο φινάλε).

Το «τρένο» της Εθνικής μας «σφύριξε» και στο Βόλο, καθώς επικράτησε 3-0 της Κύπρου, συνέχισε με το απόλυτο (3χ3) στον Ομιλο του Nations League και πλέον αν την Κυριακή κερδίσει στο Πανθεσσαλικό και το Κόσοβο – πιο σωστά επικρατήσει εναντίον του ξανά αφού πρόσφατα έφυγε νικήτρια από την Πρίστινα – τότε θα εξασφαλίσει και μαθηματικά την 1η θέση του γκρουπ.

Ο Γκουστάβο Πογιέτ ξεκίνησε με τον Βλαχοδήμο κάτω από τα γκολπόστ, τους Μπάλντοκ, Χατζηδιάκο, Μαυροπάνο, Τσιμίκα στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά, τον Σιώπη στο «6», τους Μαντάλο, Μπακασέτα πιο μπροστά, τους Δουβίκα, Λημνιό στα άκρα και τον Παυλίδη στο «9».

Σούπερ «γαλανόλευκο» πρώτο ημίωρο

Σέντρα στο ματς και ο Μπακασέτας άφησε τη «σφραγίδα» του σε ακόμη μία αναμέτρηση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και πιστοποίησε πως είναι από τα πιο «hot» ευρωπαϊκά ονόματα, αφού ηγήθηκε μία καλοκουρδισμένης «μηχανής» όπως ήταν η Εθνική μας.

Η «γαλανόλευκη» μπήκε με το πόδι στο γκάζι και στο πρώτο ημίωρο πρέσαρε ψηλά, υπήρχαν στιγμές που η πεντάδα των Μάνταλου, Μπακασέτα, Δουβίκα, Παυλίδη, Λημνιού, έδειχνε να βρίσκεται στην ίδια ευθεία στο επιθετικό της τρίτο ή έστω οι τρεις τους και οι δύο πρώτοι παρέμεναν σαν… εφεδρεία ένα κλικ πίσω τους, ενώ ο Σιώπης μαζί με την τετράδα της άμυνας έπαιζαν ακόμη και στη σέντρα και…έπνιγαν τον αντίπαλο.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Βλαχοδήμος σε αυτό το διάστημα ζήτημα να έκανε 1-2 επαφές με την μπάλα, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνταν το φαινόμενο ο Δουβίκας να συγκλίνει κοντά στον Παυλίδη και ο Τσιμίκας να παίρνει όλη την αριστερή πλευρά.

Πρόκειται για ένα τρικ που φαίνεται πως θέλει ο Ουρουγουανός κόουτς αφού και στα προηγούμενα παιχνίδια με εκείνον στον πάγκο παρατηρούνταν κάτι ανάλογο με τον έναν του εξτρέμ, κυρίως όταν δεν ήταν καθαρόαιμος ακραίος όπως ο Δουβίκας σήμερα ή παλαιότερα οι Πέλκας, Κουλούρης.

Bakasetas show με γκολ και ασίστ

Αυτά ως εικόνα και πάμε να θυμηθούμε τα των φάσεων. Οπως είπαμε στην αρχή ο «κάπτεν» έδειξε ξανά πως βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση. Στο 5′ βρήκε με ωραία κάθετη πάσα τον Μπάλντογκ που ανακόπηκε, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Μάνταλος απείλησε με κεφαλιά, στο 9′ με μία μονοκόμματη «βολίδα» άνοιξε το σκορ και στο 20′ εκμεταλλεύτηκε το λάθος στην άμυνα των φιλοξενουμένων, απέφυγε τον γκολκίπερ Μιχαήλ και την κατάλληλη στιγμή «έκοψε» για τον Παυλίδη που «νίκησε» τον Γκόγκιτς και πλάσαρε εύστοχα για το 2-0.

Δηλαδή ο 28χρονος τα… έκανε όλα, ενώ υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια που απορρέει από την ελευθερία κινήσεων που είχε ο Τσιμίκας στην πλευρά του. Ο 26χρονος μπακ ήταν «μέσα» και στα δύο «γαλανόλευκα» τέρματα αφού το 1-0 προήλθε από δική του ατομική ενέργεια, ενώ στο εκείνος πρέσαρε για να γίνει η «γκάφα» στην κυπριακή άμυνα.

Το παιχνίδι «τελείωσε» κάπου εκεί

Κακά τα ψέμματα η αναμέτρηση τελείωσε περίπου στο ημίωρο, αφού καλό θα είναι να έχουμε κατά νου πως βρισκόμαστε στον Ιούνιο, οι παίκτες προέρχονται από μία «γεμάτη» σεζόν και από δύο «κολλητά» εκτός έδρας παιχνίδια σε Μπέλφαστ. Πρόστινα, ενώ σε λίγες ημέρες ακολουθεί και άλλο με το Κόσσοβο εκ νέου στο Βόλο (12/6). Ετσι κάπου εκεί οι διεθνείς μας έβαλαν τον όρο «διαχείριση» στο παιχνίδι τους, αν και συνέχισαν να διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο 40′ «φλέρταραν» με ακόμη ένα γκολ όταν ο Λημνιός θέλησε να «κρεμάσει» τον Μιχαήλ που όμως έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ.

Πάντως και η Κύπρος θα μπορούσε να «ξαναμπεί» στο παιχνίδι στη μόνη μας αδράνεια, όταν στην εκτέλεση της στατικής φάσης μετά τη «λόμπα» του 24χρονου ακραίου οι φιλοξενούμενοι βγήκαν στο τρανζίσιον, έφτασαν μέχρι τα καρέ του Βλαχοδήμου, αλλά ο Πίτας αν και βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση πλάσαρε άουτ.

Ωραίο γκολ για το 3-0 και μετά στο ρελαντί

Με το «καλημέρα» στο δεύτερο μισό (48′) ήταν η σειρά του Λημνιού να αφήσει το στίγμα του στην αναμέτρηση που ας μην ξεχνάμε έγινε στο «σπίτι» του, καθώς ο 24χρονος σημείωσε ένα πανέμορφο γκολ όταν μετά από συνδυασμό των Μπακασέτα, Μάνταλου έγινε κάτοχος της μπάλας, απέφυγε τον Ιωάννου και με μία «βολίδα» δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στο Μιχαήλ. Ετσι το έργο της «γαλανόλευκης» έγινε ακόμη πιο εύκολο και τα πόδια… λύθηκαν εντελώς.

Οι παίκτες του Πογιέτ άπλωσαν συχνά όμορφα το παιχνίδι τους, έφτασαν 1-2 φορές κοντά σε ακόμη ένα τέρμα (π.χ. με τον Μασούρα και τον Τσιμίκα), αλλά ήταν λογικό το παιχνίδι τους να μην έχει ανάλογη ένταση.

Το ότι όμως συνέχισαν να είναι «κυρίαρχοι» αποτυπώθηκε σε δύο στοιχεία: α) Ακόμη και με το σκορ στα επίπεδα του 3-0 συνέχισαν να πρεσάρουν και σε καμία περίπτωση δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να κρατήσουν μπάλα και να «χτίσουν» επιθέσεις. β) Η «γαλανόλευκη ουσιαστικά έπαιζε στο «ρελαντί» και δεν απειλήθηκε ουσιαστικά πλην μίας κεφαλιάς του Λαϊφη σε στατική φάση και ενός σουτ του Χριστοφή που μπλόκαρε ο Βλαχοδήμος.

Αγωνία για τον Λημνιό

Δυστυχώς όμως υπήρξε και ένα δυσάρεστο. Ο Λημνιός στις καθυστερήσεις, στο τελευταίο δευτερόλεπτο. αποχώρησε με φορείο, η έκφραση στο πρόσωπό του προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και υπάρχει μεγάλη αγωνία για την κατάστασή του.

Οι συνδέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ: Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Χατζηδιάκος (24′ Τζαβέλλας), Μαυροπάνος, Μπάλντοκ, Μπακασέτας (Παπανικολάου), Σιώπης (52′ Κουρμπέλης), Μάνταλος (52′ Αλεξανδρόπουλος), Λημνιός, Παυλίδης, Δουβίκας (46′ Μασούρας).
ΚΥΠΡΟΣ: Μιχαήλ, Κατελάρης (46′ Κατελάρης), Γκόγκιτς, Κορέα, Ν. Ιωάννου (64′ Παναγιώτου), Χαρ. Κυριακού, Αρτυματάς, Πίτας, Λοϊζου (64′ Τζιόνι), Παπουλής (74′ Σπόλιαριτς), Σωτηρίου (46′ Χριστοφή).

Πηγή: gazzetta.gr