Έντονη αντίδραση της Αθήνας στον προκλητικό χάρτη Μπαχτσελί

«Ιδιαίτερα επιθετική, προκλητική και καταδικαστέα ενέργεια» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές τη δημόσια ανάρτηση του χάρτη από τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος περιλαμβάνει στην τουρκική επικράτεια τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και την Κρήτη.

«Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής απο την Τουρκία της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Και καταλήγουν ότι «αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτης πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

Σημειώνεται ότι χθες, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) επισκέφτηκε την «έδρα» των Γκρίζων Λύκων και σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής τους, ο Μπαχτσελί παρέλαβε από τον τύποις αρχηγό της οργάνωσης Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ, πίνακα με τον χάρτη του Αιγαίου, που δείχνει τα ελληνικά νησιά, ακόμη και την Κρήτη, να περιλαμβάνονται στην τουρκική επικράτεια με κόκκινο χρώμα.

Μάλιστα, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, χαρακτήρισε τον Μπαχτσελί «αμάλγαμα εθνικιστών και ναζί».

«Στην Τουρκία μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο και τέτοια περιστατικά είναι σίγουρο ότι θα έχουμε, ειδικά από τον Μπαχτσελί, ο οποίος είναι ένα αμάλγαμα εθνικιστών και ναζί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι ο συγκεκριμένος Τούρκος πολιτικός εκπροσωπεί τις πλέον ακραίες τάσεις την τουρκική κοινωνία και αυτό πουλάει στον λαό του. «Αυτοί που τον ψηφίζουν για αυτό τον ψηφίζουν. Για τις ακραίες θέσεις του», επισήμανε.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας σχολίασε ότι ο νέος χάρτης του Μπαχτσελί προχωρά ένα βήμα παραπέρα από τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Πηγή: skai.gr