Ανοδική πορεία στα έσοδα του προϋπολογισμού: Δημιουργείται χώρος για νέα μέτρα στήριξης

Δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης προς τα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πιθανότατα για τον Σεπτέμβριο, δημιουργείται από την σημαντική αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, αλλά και την εφάπαξ πληρωμή φόρων.

Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής, τον Ιούνιο τα έσοδα από φόρους ξεπέρασαν το στόχο κατά 799 εκατομμύρια ευρώ.

Στο εξάμηνο η υπέρβαση έφτασε τα 3,6 δισ. παρά το γεγονός ότι οι επιστροφές φόρων ήταν υψηλότερες κατά 800 εκατομμύρια σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό.

Προϋπολογισμός: 11% πάνω από τον στόχο τα έσοδα στο 6μηνο
Στα 3,129 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους, χαμηλότερα του στόχου, λόγω των υψηλότερων εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση προέβλεπε έλλειμμα 4,896 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου.

Βάσει των αναθεωρημένων κυβερνητικών προβλέψεων, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να συρρικνωθεί στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος, από 7,3% του ΑΕΠ το 2021, σημειώνει το Reuters.

Τα έσοδα ανήλθαν στα 28,95 δισ. ευρώ, 11% υψηλότερα του στόχου. Οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 32,81 δισ. ευρώ, υψηλότερες κατά 646 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Πηγή: skai.gr