Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Αχαΐα και Ηλεία: Προληπτική εκκένωση στη Βάλμη – Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς για την Δευτέρα

Πρώτη δύσκολη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου, με πύρινα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν αντιμετωπιστεί.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην Βάλμη Ηλείας να εκκενώσουν την περιοχή λόγω πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βάλμη Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Αγραπιδοχώρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών Οδηγίες προστασίας. https://bit.ly/32VyYzm».

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός Ραφαέλα Τζίμα, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο, μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων του χωριού Βάλμη Ηλείας.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 16:00 σε δασική έκταση στις Πόρτες Αχαΐας είναι σε εξέλιξη κι επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο είναι για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή Πόρτες, της Αχαΐας.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν σε Αχαΐα και Ηλεία, για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα, σε δασική έκταση στην περιοχή Πόρτες, της Αχαΐας και έχει φθάσει στην περιοχή της Βάλμης, στην Ηλεία.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 130 πυροσβέστες, με τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Λευκάδα

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 3μιση το μεσημέρι και καίει χαμηλή θαμνώδη βλάστηση, ενώ δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής απειλή για κάποιον οικισμό. Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ συνδρομή παρέχουν και υδροφόρες ΟΤΑ.

Αμαλιάδα: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Χάβαρι

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Χάβαρι, της Αμαλιάδας.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Δευτέρα

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα, Κυριακή και Δευτέρα σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, καθώς και σε νησιά του Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά φέτος, στον χάρτη επικινδυνότητας για πυρκαγιές που δίνει η Πολιτική Προστασία, σχεδόν η μισή Ελλάδα εμφανίζεται με την ένδειξη 4 – «πολύ υψηλός κίνδυνος».

Ειδικά, σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκονται οι περιοχές:

Αττική, Κύθηρα
Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα
Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία
Ηλεία, Αχαΐα
Σάμος, Ικαρία, Χίος, Ψαρά, Λέσβος

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Κάμπο Καρύστου στην Εύβοια και υπό μερικό έλεγχο στην Παιανία Αττικής.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, δηλώνει ότι βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Συστάσεις προς τους πολίτες
Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Και τη Δευτέρα θα πνέουν πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στη δυτική Ελλάδα. Τα θερμόμετρα στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα φτάσουν τους 38 βαθμούς. Λίγες μπόρες αναμένονται στα βορειοδυτικά. Δεν αλλάζει η καιρική κατάσταση ως την Τετάρτη. Την Πέμπτη τοπικές καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στα βόρεια. Από την Παρασκευή και από τα βόρεια η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ενώ αναμένονται σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.

Πηγή: ertnews.gr