Ο Ερντογάν ζήτησε πυραύλους από τον Μακρόν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρόεδρος Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, η συζήτηση κάλυψε όλο το φάσμα των σχέσεων Τουρκίας-Γαλλίας καθώς και περιφερειακά θέματα.

Η συζήτηση κάλυψε και το θέμα της αγοράς του πυραυλικού συστήματος SAMP-T από την Τουρκία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η προσδοκία της Τουρκίας σχετικά με το SAMP-T είναι να διασφαλίσει την έναρξη του έργου της προμήθειας και να αναπτύξει ένα κοινό σύστημα που να περιλαμβάνει τη μέγιστη συνεργασία στο πλαίσιο της αρχής της «πλήρους διαφάνειας».

Επίσης ο Πρόεδρος Ερντογάν ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο ότι σχετικά με το επισιτιστικό πρόβλημα, συμφωνήθηκε η διαχείριση της διαδικασίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών να γίνεται μέσω ενός συντονιστικού κέντρου που θα δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα διευθύνεται από αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι με την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου, θα υπάρξει τεράστια ανακούφιση όσον αφορά την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι όταν είχε αρχικά τεθεί η πρόταση της Τουρκίας για τη δημιουργία επισιτιστικού διαδρόμου μέσω τω Στενών, ο πρόεδρος Μακρόν ήταν αντίθετος στην μεταφορά δια θαλάσσης και είχε αντιπροτείνει την μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία μέσω ξηράς.

Σχετικά με το γαλλο-ιταλικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας SAMP/T ο Τούρκος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία της με την Ιταλία και τη Γαλλία και είχε δηλώσει πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι στην Άγκυρα, ότι η Τουρκία θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται σε ένα αμυντικό πρόγραμμα με τη Γαλλία και την Ιταλία που να βασίζεται στο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας SAMP/T. Επίσης κατά την επίσκεψη Ντράγκι, είχε υπογραφεί διακρατική συμφωνία για την αμοιβαία προστασία εμπιστευτικών πληροφοριών στην αμυντική βιομηχανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την αγορά συστήματος πυραυλικής αεράμυνας SAMP/T και πιθανή μεταφορά τεχνολογίας στην Άγκυρα.

Πηγή: ertnews.gr